Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) a mai spus că poliția „vede deja anumite intenții” și că este conștientă de provocările care ar putea avea loc în R. Moldova în 2024, dar nu a vorbit de vreun plan concret de destabilizare.
Președinta Maia Sandu a avertizat de câteva ori, inclusiv la o conferință la Timișoara în ianuarie, că Rusia își poate relua primăvara acțiunile de destabilizare împotriva R. Moldova.
Șeful IGP a mai spus Europei Libere că poliția are „toată capacitatea”, în comun cu celelalte instituții ale statului, de a „face față provocărilor și intențiilor de destabilizare și dezordine”.
În 2023, autoritățile de la Chișinău au închis Partidul Șor în urma unei decizii a Curții Constituționale de a-l declara neconstituțional. Guvernul a spus că acest partid și liderul său, Ilan Șor, sancționați de UE, Statele Unite și alte guverne occidentale au încercat să destabilizeze R. Moldova în interesul Rusiei și prin înțelegere cu aceasta.
Viorel Cernăuțeanu a mai spus Europei Libere că Șor, care a fost condamnat la închisoare în R. Moldova pentru rolul său în „furtul miliardului” în 2014 și se ascunde în Israel, călătorește des la Moscova, unde s-ar fi aflat chiar duminică, iar autoritățile moldovene îi monitorizează deplasările prin intermediul Interpol. Însă Moscova ignoră cererile de a-l reține, a mai spus Cernăuțeanu.
Ce mai puteți afla din acest interviu cu șeful IGP:
- Cine sunt cei trei bărbați care au incendiat mașini ale refugiaților ucraineni în Găgăuzia?
- La ce etapă este ancheta privind incendierea Centrului de informare și documentare NATO de la Chișinău?
- Când și cum au fost furate cele 3000 de cartușe pe care trebuia să le folosească Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” la exerciții tactice?
- Câți polițiști are R. Moldova și câți îi lipsesc?
- A scăzut sau s-a majorat gradul de corupție din poliție?
- Ce trebuie să se mai facă pentru a evita accidentele rutiere soldate cu decese?