Liderii G7 vor promite un miliard de vaccinuri pentru țările cu venituri mici, dar criticii spun că este insuficient

Liderii țărilor din G7, poză de familie, 11 iunie 2021

Liderii G7, clubul principalelor șapte economii democratice din lume, se întâlnesc vineri pentru primele lor discuții în persoană în aproape doi ani, într-o stațiune din sud-vestul Angliei.

Este așteptată anunțarea angajamentului de a dona un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 țărilor cu venituri medii și mici pentru care accesul la vaccinuri este dificil.

### Vezi și... ### Biden începe primul turneu european: G7, NATO, UE și summitul cu Putin

Summitul grupului din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite are loc în stațiunea Carbis Bay din Cornwall. El transmite, în cuvintele unei analize a AFP, semnalul că o abordare comună este cea mai bună cale pentru a scoate planeta din criza de sănătate și a combate schimbările climatice.

Democrația poate face față celor mai mari provocări cu care ne confruntăm

Președintele american Joe Biden a dat tonul, renunțând la poziția izolaționistă a predecesorului său Donald Trump în ceea ce privește afacerile globale.

„Scopul animator al acestui summit G7 este de a arăta că democrația poate face față celor mai mari provocări cu care ne confruntăm în lume”, este citat de aceeași agenție un oficial al administrației americane. Președintele Biden mai vrea să transmită un mesaj de fermitate al G7 și NATO în fața Chinei și Rusiei.

G7 a recunoscut că trebuie să se mobilizeze împotriva „diplomației vaccinurilor” practicată de Rusia și China. Numai Statele Unite au promis să doneze țărilor în dificultate 500 de milioane de doze de vaccinuri anul acesta și anul viitor.

La Carbis Bay s-au adunat însă nu numai liderii G7, ci și sute de protestatari care cer acțiuni mai hotărâte în chestiuni ca schimbarea climei, sărăcia și pandemia. Mulți activiști și experți au spus că miliardul de vaccinuri din partea G7 este insuficient pentru a opri pandemia în țările cu venituri mici.

### Vezi și... ### Președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a întâlnit cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson

Potrivit agenției Reuters, liderii G7 mai au pe agendă realocarea a 100 de milioane de dolari din rezervele Fondului Monetar Internațional pentru ajutarea țărilor în curs de dezvoltare afectate cel mai multe de criza de coronavirus.

Vineri seară, regina Elisabeta a II-a îi găzduiește pe liderii G7 la Eden Project din Cornwall, o expoziție care prezintă bogățiile ecologice ale lumii. Protejarea biodiversității globale este o altă temă a discuțiilor la summit-ul din acest weekend, liderii ajungând la un acord pentru a declara zone protejate până în 2030 cel puțin 30% din suprafața uscatului și oceanelor lumii.

Liderilor G7 li se vor alătura, în weekend, cei din Australia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană, iar India urmează să se alăture de la distanță.

În urma summit-ului din Anglia, președintele american Joe Biden călătorește la Bruxelles pentru discuții cu aliații din Uniunea Europeană și NATO, într-o încercare de a-i re-asigura că Statele Unite redevin un partener de încredere, după patru ani de politică imprevizibilă a lui Donald Trump.

Turneul european al lui Biden, care este și prima sa călătorie peste hotare ca președinte și despre care a spus că mai are scopul să apere democrația și să transmită Rusiei un avertisment împotriva activităților „dăunătoare”, va culmina la Geneva, pe 16 iunie, cu întâlnirea față în față cu președintele rus Vladimir Putin.