Președintele Biden călătorește în Europa săptămâna aceasta, trimițând un semnal clar că America revine pe scena internațională și își prețuiește alianțele, după anii de izolaționism și anti-globalizare ai președinției Trump.
Uniunea Europeană speră acum să găsească un parter la Washington dispus să răspundă coordonat provocărilor globale, între care agresivitatea crescândă a Rusiei si Chinei, încălzirea globală și promovarea democrației.
Lideri ai Uniunii se vor întâlni cu Biden la 15 iunie, după summitul G7 al democrațiilor dezvoltate și o reuniune a țărilor NATO. De ambele parți ale Atlanticului se mizează pe faptul că reuniunea G7 va fi definitorie pentru găsirea de soluții pentru eradicarea Coronavirus și redresare economică globală. O altă chestiune, în căutare de soluții este democrația liberală, supusă la presiuni interne în America, cu Trump, dar și într-un număr de țări europene, această chestiune nefiind nici pe de parte ceva care aparține de trecut. În acest context vor fi abordate și raporturile cu China si Rusia, țări unde drepturi ale omului sunt încălcate flagrant, împreună cu norme de conviețuire internațională.
Partenerii europeni sunt încă sceptici că Biden va repune Europa în centrul politicii sale externe, așa cum fusese cazul în timpul războiului rece, fiind surprinși de exemplu că noua administrație nu a numit încă ambasadori la NATO și Uniunea Europeană și menține restricții de călătorie pentru europeni, legate de coronavirus, în timp ce Uniunea și-a manifestat intenția de a le ridica pentru americani. Semnalele sunt interpretate ca o recunoaștere a importanței Europei, dar cu mențiunea că administrație vede în provocarea chineză, cea mai importantă competiție și prioritate strategică pentru Statele Unite, aceasta fiind localizată în principal pe un alt continent. Consilierii lui Biden speră că vizita va fi un început favorabil pentru raporturile bilaterale, dar și că partenerii europeni vor răspunde cu acțiuni pe măsură, abordarea fiind acum una mai pragmatică.