Liderii UE preocupați de accelerarea vaccinării, nu există un consens privind un certificat de vaccinare

Moldova - Summit-ul virtual al UE, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și Charles Michel, președintele Consiliului European, Bruxelles, 25 februarie 2021.

În prima zi a summitului virtual al Uniunii Europene, liderii europeni au căzut de acord că trebuie accelerată campania de vaccinare anti Covid-19, mai ales pe fundalul unei noi explozii de infecții provocate de variantele coronavirului, depistate inițial în Marea Britanie și Africa de Sud, prima fiind acum cea mai răspândită în toată Europa.

### Vezi și... ### Varianta mai contagioasă a coronavirusului se răspândește în Franța

S-a discutat și despre posibilitatea de a se crea un așa-numit pașaport de vaccinare, idee susținută mai ales de țările care depind de turism și care-și văd acum amenințat al doilea sezon consecutive.

Președintele Comisiei Europene, Charles Michele a declarat că „pașaportul de vaccinare” se bucură de sprijinul multor țări dar că pentru moment, prioritatea este vaccinarea populației. Pentru moment, numai 6% din locuitorii țărilor UE au fost vaccinați fie și numai cu prima doză. Ritmul este mult sub cel al Israelului sau Statelor Unite dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a declarant totuși încrezătoare că până în septembrie se va reuși vaccinarea a 70% din populația adultă, ținta anunțată de Comisie în decembrie 2020, când a început campania de vaccinare.

Vezi și: Pașapoartele COVID, salvarea turismului sau discriminare? Cum se poziționează statele lumii

Liderii europeni încearcă de asemenea să găsească un echilibru între măsuri de securitate sanitară, care au dus din nou și la închiderea aproape totală a unor granițe europene, și necesitatea de a asigura mobilitatea europenilor și implicit funcționarea pieței unice europene.

În acest context, Comisia Europeană a cerut Belgiei, Germaniei şi altor patru state să explice adoptarea de măsuri restrictive, pe care executivul european le consideră disproporţionate, de teama unor întreruperi a lanţurilor de producţie.

„Trebuie să respectăm o abordare comună: restricţiile privind călătoriile neesenţiale trebuie menţinute, dar măsurile trebuie să fie proporţionale şi circulaţia mărfurilor şi a serviciilor trebuie garantată", a pledat Charles Michel, președintele Consiliului European.