Liderii UE promit sprijin militar pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”

Președintele CE, Charles Michel (de la stânga la dreapta), secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, la summitul liderilor UE, Bruxelles, 29 iunie.

SummitUL de două zile al liderilor Uniunii Europene, a fost dominat de discuții despre războiul din Ucraina și consolidarea apărării.

În noaptea de 29-30 iunie a fost adoptată o declarație în care se reafirmă angajamentele „de a oferi sprijin militar durabil Ucrainei atât timp cât va fi nevoie”.

Liderii celor 27 de membri ai blocului au mai spus că „sunt pregătiți să contribuie, împreună cu partenerii, la viitoarele angajamente de securitate față de Ucraina pentru a o ajuta să se apere pe termen lung, pentru a descuraja actele de agresiune și a rezista eforturilor de destabilizare”.

Majoritatea membrilor UE sunt, de asemenea, în NATO, iar se așteaptă ca alianța transatlantică să caute modalități de a oferi Ucrainei, care nu este membră, garanții suplimentare de securitate, fără a oferi însă Ucrainei acceptul pentru aderare la viitorul summit NATO care va avea loc în 11 și 12 iulie, la Vilnius.

### Vezi și... ### Prânz de lucru cu șeful NATO: cei 27 din UE discută Ucraina și migrația în cadrul summitului de vară

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat summitului UE și a subliniat slăbiciunile percepute în conducerea Rusiei, care au ieșit la iveală în timpul revoltei din 24 iunie a liderului Wagner, Evgheni Prigojin, și a miilor de mercenari ai acestuia.

„Revolta la care am asistat la sfârșitul săptămânii trecute demonstrează că există fisuri și diviziuni în cadrul sistemului rusesc”, a declarat Stoltenberg. „În același timp, este important să subliniem că acestea sunt probleme interne ale Rusiei”.

Vorbind prin legătură video la reuniunea UE, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că recenta revoltă eșuată a grupului de mercenari Wagner din Rusia a demonstrat „slăbiciunea” țării, adăugând că acest lucru ajută Kievul în lupta sa împotriva invaziei brutale a Moscovei, care durează de 15 luni. „Le vedem slăbiciunea de care avem atâta nevoie”, a spus el. „Cu cât Rusia este mai slabă și cu cât șefii săi se tem de revolte și revolte, cu atât mai mult se vor teme să ne irite. Slăbiciunea Rusiei va face ca aceasta să fie sigură pentru alții”, a adăugat el.

Comentariile vin în contextul în care Kievul a declarat că obține progrese în luptele „feroce” din estul țării, dar și pe fondul sângeroaselor bombardamente rusești care continuă să afecteze populația civilă din Ucraina.

Kramatorsk, în doliu | Salvatorii continuă căutarea supraviețuitorilor după atacul cu rachete rusești

Zelenski a făcut presiuni atât pentru un ajutor militar suplimentar, în special avioane de luptă avansate, cât și pentru aderarea țării sale la NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus reporterilor înaintea summitului că „este important să ne consultăm și să spunem că suntem pregătiți să rezistăm pe termen lung, cu sprijin financiar și umanitar, care este necesar pentru Ucraina, dar și când vine vorba de arme”. Într-o aluzie la rebeliunea Wagner din 24 iunie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat înaintea summitului că „un Putin slăbit este un pericol mai mare”, adăugând că „acum trebuie să privim Rusia ca pe un risc din cauza instabilității interne”.

De când a lansat o contraofensivă, la începutul lunii iunie, Ucraina afirmă că și-a reafirmat controlul asupra unor localități din sud-estul țării, dar aceste afirmații nu pot fi verificate în surse independente.