Liderul cecen Kadîrov revine asupra sugestiei că ar putea demisiona

Ramzan Kadîrov

Ramzan Kadîrov, liderul absolut al regiunii rusești Cecenia din Caucazul de Nord, a revenit asupra comentariilor pe care le-a făcut recent cu privire la o eventuală demisie, afirmând că acum își propune să doboare recordul de 27 de ani de deținere a funcției de lider regional.

Kadîrov a scris pe Telegram, la sfârșitul zilei de 5 septembrie, că declarația pe care a făcut-o cu două zile mai devreme despre posibila sa demisie a fost făcută „pentru a vedea cum gândiți”.

### Vezi și... ### Cecenii, Putin și romanticizarea criminalității din Rusia

Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007 și este, la ora actuală, cel mai longeviv lider al unei regiuni rusești. La 3 septembrie, Kadîrov scria pe rețelele de socializare că, după 15 ani ca lider regional în Rusia, „a venit și vremea mea”.

Cu toate acestea, în ultima sa postare pe Telegram, Kadîrov a scris că a aflat că un politician rus a fost lider regional timp de 27 de ani, așa că „a decis să bată acest record”.

Grupurile rusești și internaționale pentru drepturile omului îl acuză de ani de zile pe Kadîrov că a supervizat încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, execuții extrajudiciare, uciderea opozanților care trăiesc în străinătate, și persecutarea comunității LGBT. Kadîrov a jucat, de asemenea, un rol important în promovarea războiului Rusiei în Ucraina și a recrutat persoane pentru a lupta alături de trupele rusești.

### Vezi și... ### Jocurile din iarna vrajbei, de la Pekin până în Cecenia