Nu există niciun semn că Rusia a lansat un atac deliberat asupra României, membru al alianței, a spus Jens Stoltenberg joi, după ce posibile resturi de drone au fost găsite în apropierea graniței României cu Ucraina, transmite Agenția France Presse (AFP).
Liderul NATO a adăugat că România și-a informat miercuri aliații NATO despre descoperire și că „demonstrează riscul de incidente și accidente”.
„Nu avem nicio informație care să indice vreun atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat șeful NATO Jens Stoltenberg în fața europarlamentarilor UE, notează agenția de presă.
„Indiferent de acest rezultat, ceea ce am văzut, desigur, sunt multe lupte și, de asemenea, atacuri aeriene în apropierea granițelor NATO”, a adăugat el.
Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut miercuri o „investigație urgentă” asupra resturilor despre care se presupune că ar fi rămășițele unei drone și care au fost descoperite în localitatea Plauru, din județul Tulcea, în imediata vecinătate a graniței cu Ucraina.
### Vezi și... ### Posibile rămășițe de dronă rusească, pe malul românesc al DunăriiOficialii ucraineni au declarat de la bun început că în seria de atacuri rusești din noaptea de duminică spre luni din zona orașului-port Ismail, o dronă sau cel puțin bucăți din aceasta au aterizat pe teritoriul României.
Atât ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, cât mai ales președintele Klaus Iohannis au negat ferm ipoteza.
„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia”, a afirmat președintele Iohannis.
Ministerul Apărării a acționat în cunoștință de cauză când a negat informația, a spus încă de luni ministrul Tîlvăr.
Miercuri în schimb, Angel Tîlvăr s-a deplasat în localitatea Plauru din județul Tulcea și a confirmat că „în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi dintr-o dronă.”
Autoritățile române au anunțat că vor investiga detaliat proveniența acestor resturi și au informat NATO cu privire la incident.
Începând din luna iulie, după ce s-a retras din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră, Rusia a lansat mai multe atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre - care au preluat o parte din acest rol strategic - stârnind îngrijorare și în rândul unora dintre oamenii din localitățile de pe malul românesc al Dunării, situate foarte aproape de graniță.
### Vezi și... ### Controversă | Ucrainenii spun că dronele rusești au lovit teritoriul României. Ministerul român al Apărării infirmă categoric