La fața locului, în zona satului Plauru, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a spus, răspunzând reporterilor: „Confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi dintr-o dronă”.
Ministrul a declarat că nu vede vreo amenințare directă la adresa securității României, țară membră în NATO, dar cercetările vor continua și se va menține un grad înalt de atenție față de evoluțiile din zonă.
Rusia atacă regulat cu drone și rachete porturile ucrainene de la Dunăre Ismail și Reni, aflate la mică distanță de teritoriul României. După un atac de la sfârșitul săptămânii, Ucraina a insistat că el ar fi afectat și teritoriul românesc, oferind drept argument și fotografii, dar Bucureștiul a negat afirmația, inclusiv prin vocea președintelui Klaus Iohannis.
Te-ar putea interesa și: Controversă | Ucrainenii spun că dronele rusești au lovit teritoriul României. Ministerul român al Apărării infirmă categoric
Miercuri, ministrul român Tîlvăr a explicat confuzia prin faptul că cercetările au loc pe o arie întinsă, adăugând că nici nu este sigur când au ajuns bucățile suspecte de materiale militare pe teritoriul român, ele putând să provină din atacuri rusești mai vechi.
Nu este prima oară când războiul din Ucraina are ramificații pe teritoriul unei țări NATO. În toamna anului 2022, două persoane au murit în Polonia, aproape de granița cu Ucraina, după căderea unei rachete. Investigația nu a stabilit cu precizie de unde provenea ea. Președintele american Joe Biden a declarat că este puțin probabil să fi fost trasă de ruși.