Sergiu Litvinenco: Schimbarea puterii politice a determinat CSP să acționeze în „cazul Stoianoglo”

Ministrul justiției Sergiu Litvinenco

Schimbarea puterii politice trebuie să fi determinat Consiliul Superior al Procurorilor să acționeze în „cazul Stoianoglo”, a declarat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. Într-un interviu cu Europa Liberă, joi, 7 octombrie, Litvinenco a precizat că plângeri împotriva procurorului general Alexandru Stoianoglo mai fuseseră adresate Consiliului Superior al Procurorilor și înainte de schimbarea puterii politice, dar fără niciun rezultat.

„De data aceasta, probabil, având în vedere schimbarea puterii, mesajul foarte clar al puterii de a vrea schimbări în sensul statului de drept și în sensul sancționării hoților, deci există voință politică în sensul respectiv, abordarea Consiliului Superior al Procurorilor s-a schimbat și, respectiv, a decis desemnarea unui procuror care să analizeze ceea ce este indicat în acea sesizare”, a spus Litvinenco în interviul cu Europa Liberă. „(...) Așa cum văd eu lucrurile, dl Stoianoglo nu este un procuror care să lupte cu marea corupție”, a mai spus Litvinenco, explicând că a ajuns la această concluzie mai ales după eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Urmăriți un interviu cu Sergiu Litvinenco din august 2021 pe tema Veaceslav Platon:

Your browser doesn’t support HTML5

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Procurorul trebuie să plece

Este și singura învinuire detaliată vineri, 8 octombrie, de procurorul de caz Victor Furtună, din cele cinci care i se aduc procurorului general, suspendat între timp din funcție, alături de adjuncții săi – pe perioada anchetei penale. Stoianoglo este în arest preventiv.

„Domnul Stoianoglo este învinuit de cinci infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea. Stoianoglo este procurorul general al R. Moldova și în cadrul urmăririi penale s-a constatat că dumnealui a favorizat un grup criminal organizat, nu e cazul să spun ce grup, condus de Veaceslav Platon – , care i-a ajutat să revizuiască o hotărâre judecătorească definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care la moment sunt implementate și sunt în faza incipientă”, a declarat procurorul anticorupție Victor Furtună, citat de Ziarul de Gardă.