România. Ce mai poate face Dragnea pentru referendumul Coaliției pentru familie. Nimic?

Familia Adrian Coman - Clai Hamilon. (Foto: acceptromania.ro)

Liderul PSD a spus că nu cedează și că trebuie să se ajungă la un referendum pentru redefinirea familiei în Constituție. Totul în defavoarea minorității gay.

Liderul coaliției de guvernământ din România nu mai știe cum să echilibreze ortodoxismul susținut de PSD cu tușa europeană pe care vrea să o afișeze în fața oficialităților de la Bruxelles.

Liviu Dragnea a avut în campania electorală din 2016 un discurs naționalist, îndreptat împotriva multinaționalelor, și conservator, dacă nu chiar de-a dreptul homofob, pentru susținerea Coaliției pentru familie.

Acumînsă nu mai pare la fel de hotărât.

Coaliția pentru familie, formată din mai multe grupuri și organizații neguvernamentale, a reușit cu susținerea Bisericii Ortodoxe Române să strângă peste trei milioane de semnături în favoarea modificării Constituției în sensul schimbării definiției familiei.

În Legea fundamentală a României, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” (Art. 48 (1)), dar Coaliția ar vrea ca această propoziție să fie schimbată în „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

În acest fel, s-ar evita dezbaterea publică din alte state europene despre eventualitatea recunoașterii familiilor homsexuale.

În România, toate încercările de până acum de a avea o lege a parteneriatului civil au eșuat din același motiv: pentru ca să nu li se dea homosexualilor niciun fel de drepturi.

Acum Liviu Dragnea spune că „susține” parteneriatul civil, dar că, cităm: „o inițiativă semnată de atâtea milioane de români nu poate fi tratată fără importanță” și ca atare trebuie să se ajungă la un referendum, în ciuda piedicilor instituționale puse.

În iulie 2016 Curtea Constituțională a decis că inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie este constituțională, că îndeplinește numărul de semnături cerut de lege, și că nu suprimă dreptul la căsătorie.

De fapt, judecătorii constituționali n-au luat în discuție dreptul egal al cetățenilor români la căsătorie, ci au judecat doar forma lucrurilor.

Pe de altă parte, Dragnea a invocat faptul că totul e blocat la Curtea Constituțională.

De fapt, este vorba despre un cuplu gay româno-american, familia Adrian Coman - Robert Clabourn Hamilton, care a cerut recunoașterea căsătoriei lor în România, după ce aceasta fusese oficiată în 2010 în Belgia.

Cuplul a contestat acum doi ani la Curtea Constituțională a României faptul că legislația autohtonă nu le recunoaște căsătoria, dar după mai multe audieri magistrații români au cerut un punct de vedere de la Curtea Europeană de Justiție.

Decizia Curții Europene urmează să fie luată în acest an și va fi obligatorie pentru judecătorii Curții Constituționale din România, dar și pentru celelalte cinci state membre ale Uniunii Europene, care nu oferă în acest moment protecție din punct de vedere juridic pentru cuplurile gay: Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia.

Camera Deputaților a adoptat în anul trecut inițiativa Coaliției pentru familie cu un vot covârșitor, fiindcă în Parlamentul României, partidele sunt net în favoarea modificării Constituției, cu excepția unor senatori și deputați din Uniunea Salvați România și din formațiunea maghiară.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu cedează în chestiunea referendumului pentru modificarea definiției familiei în Constituție, dar în același timp a explicat că așteaptă decizia Curții Constituționale.

Drepturile persoanelor gay ar putea fi protejate de judecătorii europeni, după ce Curtea Constituțională din România s-a temut să ia o decizie fermă.

Dacă decizia magistraților europeni va fi în favoarea cuplului gay, va fi și prima mare înfrângere a Bisericii Ortodoxe Române la începutul acestui secol.

BOR, la fel ca PSD, credea că va avea o susținere pe linie în instituțiile autohtone, numai că totul va fi decis în afară, iar Biserica se va fi dovedit un catalizator în acest sens.