Percheziții în locuințele magnatului ucrainean Ihor Kolomoiski

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy (stânga), întâlnindu-se cu Ihor Kolomoyskiy (dreapta) în biroul său din Kiev, în septembrie 2019.

Agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și Biroului de Securitate Economică au percheziționat locuințele magnatului miliardar Ihor Kolomoiski și ale fostului ministru de interne Arsen Avakov.

Agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și ai Biroului de Securitate Economică au percheziționat locuințele magnatului miliardar Ihor Kolomoiski și ale fostului ministru de interne Arsen Avakov într-un presupus caz de deturnare de fonduri în valoare de peste un miliard de dolari.

### Vezi și... ### Zelenski deschide un nou front: lupta cu corupția | Un val de demisii și demiteri din administrație

SBU a declarat într-o postare pe Telegram că perchezițiile din 1 februarie au fost efectuate în cadrul unei anchete privind posibile infracțiuni financiare care implică două companii petroliere - Ukrnafta și Ukrtatnafta - aflate parțial, până la sfârșitul anului trecut, în proprietatea lui Kolomoiski, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina.

„S-a stabilit că mecanismele ilegale au fost combinate cu evaziunea fiscală și legalizarea fondurilor obținute prin mijloace criminale”, a declarat SBU.

Nici Kolomoiski, nici Avakov nu au comentat aceste evenimente și nici declarațiile SBU.

Perchezițiile , despre care presa ucraineană scrie pentru prima dată, au loc după ce luna trecută președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a promis că va eradica corupția, pe fondul unui scandal de corupție de mare amploare.

David Arahamia, liderul fracțiunii Slujitorul Poporului din parlament, a confirmat pe Telegram că au fost efectuate raiduri asupra celor doi bărbați, precum și la sediul Biroului Fiscal. El a adăugat că echipa de conducere a Serviciului Vamal va fi concediată și că Ucraina, afectată de o corupție profund înrădăcinată înainte de invazia armatei ruse, în urmă cu aproape un an, se va reforma substanțial. „Țara se schimbă în timpul războiului. Dacă cineva nu este pregătit pentru schimbare, atunci statul însuși va veni și îl va ajuta să se schimbe", a scris Arakhamia pe Telegram.

### Vezi și... ### Zelenski anunţă demiterea şefilor serviciului vamal, acuzați de o fraudă de milioane de dolari

Kolomoiski este proprietarul unuia dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina, care a sprijinit campania electorală a lui Zelenski în 2019.

Statele Unite au intentat un proces civil de confiscare împotriva lui Kolomoiski în 2020, susținând că acesta a spălat sute de milioane de dolari, cumpărând proprietăți imobiliare din SUA. Procesul civil continuă la o instanță din Florida. Statele Unite nu au intentat niciun proces penal împotriva lui Kolomoiski. Miliardarul, în schimb, neagă că ar fi comis vreo infracțiune. Anul trecut, Zelenski l-ar fi privat de cetățenia ucraineană, deși nu a existat nicio confirmare de ambele părți.

Pierderea cetățeniei ucrainene - dacă este adevărat că aceasta i-a fost retrasă - ar putea deschide extrădării lui Kolomoiski în Statele Unite, în cazul în care Departamentul de Justiție îl va acuza, în cele din urmă, de spălare de bani într-un caz penal. Ucraina nu-și extrădează propriii cetățeni.

Avakov a declarat că locuința sa a fost percheziționată de către oficialii de securitate la 1 februarie în cadrul unei investigații legate de o achiziție de elicoptere Airbus de fabricație franceză, a relatat presa locală. La 18 ianuarie, un elicopter Airbus s-a prăbușit, ucigând 14 persoane, inclusiv ministrul de interne Denis Monastîrski și alți oficiali de top din minister.

Avakov, unul dintre cei mai influenți oficiali ucraineni, a demisionat în iulie 2021, după ce a ocupat funcția de ministru de interne timp de peste șapte ani.

La 23 ianuarie, Zelenski a declarat că va face schimbări de personal la nivel superior și inferior, în urma celor mai importante acuzații de corupție de la invazia Rusiei din februarie 2022. „Există deja decizii de personal - unele astăzi, altele mâine - în ceea ce privește funcționarii de la diferite niveluri în ministere și alte structuri ale guvernului central, precum și în regiuni și în cadrul forțelor de ordine”, spunea Zelenski.

### Vezi și... ### Raport TI: Moldova, o țară care arată că vrea să lupte cu corupția | Europa de Est, între corupție și autocrație

Anunțul lui a fost făcut după ce ministrul adjunct al infrastructurii a fost reținut de autoritățile anti-corupție pentru că se bănuia că a primit o mită de 400 000 de dolari pentru importul de generatoare în septembrie, acuzație pe care ministrul o neagă.

Separat, Ministerul Apărării a fost acuzat de un ziar de investigații că a plătit prea mult furnizorilor pentru hrana trupelor. Furnizorul a declarat că o greșeală tehnică a fost de vină, iar ministerul a afirmat că nu s-au plătit bani suplimentar.

În urma promisiunii lui Zelenski de a curăța corupția, adjunctul șefului administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko, a anunțat la 24 ianuarie că și-a prezentat demisia.

„Îi mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încrederea acordată și oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut", scria Timoșenko pe Telegram.

Pe 25 ianuarie, procurorii din cinci regiuni - Zaporojie, Kirovohrad, Poltava, Sumi și Cernihiv - au fost demiși din funcție.

De multă vreme, Ucraina este afectată de o corupție generalizată care a slăbit eficiența instituțiilor statului, chiar dacă țara s-a confruntat cu o Rusie din ce în ce mai agresivă începând din 2014, culminând cu invazia la scară largă a Moscovei. „Invazia rusă în Ucraina în februarie 2022 a fost o reamintire clară a amenințării pe care corupția și absența responsabilității guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală”, a consemnat, în raportul său anual privind percepția corupției publicat la începutul acestei săptămâni, Transparency International.