Lukașenko spune că Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, s-a întors în Rusia

Șeful grupului „Wagner" Yevgeny Prigojin și Alexandr Lukashenko (colaj)

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întors în Rusia după un scurt exil în Belarus, în timp ce trupele sale rămân în tabere, potrivit agenției de presă de stat belaruse BelTA.

Lukașenko a declarat pe 6 iulie că, „din câte sunt informat”, luptătorii Wagner rămân în taberele lor permanente, potrivit BelTA.

„Evgheni Prigojin se află la Sankt Petersburg”, a declarat Lukașenko.

Afirmația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Lukașenko a precizat că problema relocării unităților Wagner în Belarus nu a fost rezolvată și că va depinde de deciziile Rusiei și ale lui Wagner. „Dacă vor fi sau nu în Belarus, și câți anume, vom afla în viitorul apropiat”, a spus el.

Comentariile sale au evidențiat incertitudinile uriașe legate de termenii și punerea în aplicare a acordului care a pus capăt revoltei, despre care președintele rus Vladimir Putin a declarat că ar fi putut arunca țara într-un război civil.

Mercenarii Wagner s-au aflat în prima linie a multor lupte din Ucraina, dar Prigojin i-a acuzat pe comandanții militari din vârful ierarhiei de corupție și incompetență. Prigojin a prezentat „marșul dreptății" (în fapt, o rebeliune militară) din 24 iunie asupra Moscovei drept un protest împotriva conducerii militare.

Pe de altă parte, Kremlinul a declarat joi că nu urmărește mișcările liderului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin, după declarația președintelui belarus Alexander Lukașenko, care a negociat un acord pentru a pune capăt revoltei armate de luna trecută din Rusia, că Prigojin nu se mai află în Belarus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că încă nu a fost stabilită o dată pentru o întâlnire între președintele Vladimir Putin și Lukașenko și a spus că nu poate confirma încă detalii despre ce va fi pe ordinea de zi. Lukașenko declarase anterior că se va discuta despre Prigojin.

Miercuri seară, televiziunea rusă de stat a lansat un atac dur la adresa lui Prigozhin, șeful miliției Wagner, și a declarat că o anchetă privind revolta este încă în curs de desfășurare.

### Vezi și... ### Prigojin, atacat de televiziunea rusă de stat, care susține că există o anchetă penală