Linkuri accesibilitate

Prigojin, atacat de televiziunea rusă de stat, care susține că există o anchetă penală


Selfie cu un membru al grupării Wagner, în timp de trupele de mercenari se retrăgeau din Rostov-pe-Don, oraș din sudul Rusiei, după scurta rebeliune militară, 24 iunie 2023.
Selfie cu un membru al grupării Wagner, în timp de trupele de mercenari se retrăgeau din Rostov-pe-Don, oraș din sudul Rusiei, după scurta rebeliune militară, 24 iunie 2023.

Televiziunea de stat rusă susține că Evgheni Prijogin, liderul mercenarilor Wagner, ar fi totuși sub anchetă penală în Rusia, pentru scurta revoltă militară din 24 iunie, relatează Reuters.

Scurta revoltă sau rebeliune militară a lui Evgheni Prigojin a început ca o surpriză pe 24, și s-a terminat, tot ca o surpriză, în seara aceleași zile, printr-un acord între Kremlin și Prigojin, mediat se pare de președintele belarus Alexandr Lukașenko. Un acord care prevedea, între altele, că rebeliunea nu va avea consecințe penale, nici pentru liderul mercenarilor, nici pentru cei care luaseră parte la marșul asupra Moscovei.

După care a început desființarea financiară a grupului Wagner iar miercuri, 5 iulie, televiziunea de stat rusă lăsa de înțeles că se anchetează în continuare „viguros” circumstanțele revoltei, relatează Reuters.

Rebeliunea militară a reprezentat cea mai mare amenințare pentru președintele Vladimir Putin de când liderul rus a ajuns la putere în urmă cu mai bine de două decenii și a forțat Kremlinul, notează Reuters, să încerce să limiteze pagubele „de imagine”, punând accent pe loialitatea forțelor armate și unitatea societate în fața trădării.

Percheziții: ce este „fake”, ce este adevărat?

Miercuri 5 iulie, în programul intitulat „60 de minute”, difuzat pe postul de televiziune de stat Rossiya-1, au fost prezentate imagini video, se pare în exclusivitate, de la descinderile forțelor de ordine la biroul lui Prigojin din Sankt Petersburg și la una dintre moșiile sale de acolo.

Gazda emisiunii, parlamentarul Evgheni Popov, l-a numit pe Prigojin „un trădător”, iar imaginile video au fost prezentate de un invitat special - jurnalistul Eduard Petrov - ca dovadă a trecutului criminal al lui Prigojin și a ipocriziei sale, când denunță corupția din armată.

Imaginile au arătat că în biroul său luxos ar fi fost descoperite cutii pline cu ruble și dolari, sume impresionante. Au mai fost arătate ceea ce s-a susținut că ar fi elicopterul personal al lui Prigojin, un depozit de arme, o colecție de peruci, un cabinet medical complet echipat și o colecție de baroase, de ciocane imense, instrumentul despre care se povestea că ar fi folosit în milițiile Wagner pentru a-i elimina pe trădători.

„Nimeni nu intenționează să închidă acest caz. Ancheta este în curs de desfășurare”, a mai spus jurnalistul Eduard Petrov. Tot el a susținut că anchetatorii ar fi ajuns la concluzia că imaginile video folosite de Prigojin ca pretext pentru a declanșa revolta, sunt un fals. Este vorba de imagini care documentau că armata rusă ar fi lansat un atac aerian asupra unei tabere a milițiilor Wagner.

„Imaginea lui Prigojin de erou al poporului a fost creată de mediile pe care le controla”, a mai spus Petrov, referindu-se la instituțiile de presă finanțate de liderul Wagner. „După ce [rebeliunea] a eșuat, s-au închis repede porțile și au fugit”.

El a mai spus că în proprietățile lui Prigozhin s-a găsit cash (numerar) în valoare de 600 de milioane de ruble (6,58 milioane de dolari).

Prigojin a vorbit deja despre acești bani, susținând că erau pentru familiile mercenarilor săi. Pe de altă parte, imediat după încheierea rebeliunii, președintele Putin a declarat oficial pentru prima dată că milițiile Wagner fuseseră finanțate în ultimele 12 luni în totalitate de stat. Bani la care se adăugau și nenumărate contracte ale firmei de catering Concordia, a lui Prigojin, cu Ministerul Apărării. Se pare că aceste contracte au fost reziliate între timp.

La emisiunea „60 de minute” s-au arătat și imagini cu mai multe pașapoarte, pe nume diferite, pe care le-ar fi folosit Prigojin.

„Un om normal nu poate avea atâtea pașapoarte”, a spus jurnalistul Eduard Petrov. „De ce avea această persoană puteri atât de mari și care amintesc mai degrabă de cele ale șefului unui cartel criminal”, s-a întrebat el retoric.

„Trebuie să știm cine a fost de partea cui (în cursul revoltei). Să ajungem la fundul problemei, să-i pedepsim și să-i judecăm”, a mai spus Petrov, citat de agenția Reuters

XS
SM
MD
LG