Linkuri accesibilitate

Dicționarul companiilor private de mercenari ruși


Luptătorii Redut se antrenează la un centru de antrenament al serviciilor de informații militare din apropierea orașului Tambov din sud-vestul Rusiei.
Luptătorii Redut se antrenează la un centru de antrenament al serviciilor de informații militare din apropierea orașului Tambov din sud-vestul Rusiei.

Grupul Wagner este cea mai cunoscută companie de mercenari ruși, soldații săi jucând roluri vizibile în conflicte, haos și comerț din Africa până în Ucraina, unde au condus lunga și sângeroasa campanie a Rusiei pentru a cuceri Bahmut. Dar Wagner nu este singura companie militară privată din Rusia.

Evgheni Prigojin, slobodul la gură fondator al faimoasei companii rusești de mercenari Wagner, și-a lansat cea mai recentă serie de critici și înjurături la adresa comandanților militari ruși într-un videoclip publicat la 9 mai.

Prigojin s-a plâns de aprovizionarea cu muniție a luptătorilor săi, care au jucat un rol-cheie în asaltul de 10 luni asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei. Apoi și-a îndreptat tirul grosolăniilor asupra unei alte ținte, o companie privată de securitate finanțată de gigantul de stat Gazprom, plângându-se că luptătorii săi refuză să ocupe poziții pe frontul din apropierea Bahmut.

„De ce cheltuiți bani publici, adunați oameni și îi trimiteți la tocător?”, spunea el în videoclip. „Mamele lor vor veni și vă vor da o bună (... aici urmează o insultă). Nu mai faceți tâmpenii d-astea, ăsta e război!"

Wagner, cu ascensiunea sa de ani de zile în locuri precum Mali, Sudan și Republica Centrafricană, a devenit un nume cunoscut pentru adepții tacticilor militare rusești. Dar compania lui Prigojin este departe de a fi singura de acest fel.

Iată o scurtă privire asupra altor actori mai puțin cunoscuți din complexul de securitate privată din Rusia, aflat în creștere: unii au trimis soldați pentru a lupta în Ucraina, alții au dobândit notorietate pe căi proprii și fără concurență.

Redut

Soldații companiei cunoscute sub numele de Redut au fost printre primii care au intrat în Ucraina, potrivit site-ului de știri Meduza, atunci când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă la 24 februarie 2022. Redut este cuvântul rusesc pentru „redută”, adică o fortificație militară defensivă sau o fortăreață.

Dar originile acestei organizații paramilitare datează de mai mulți ani: în Siria, potrivit ziarului de limbă rusă Novaia gazeta, trupele sale ar fi fost implicate în paza instalațiilor înființate acolo de Stroitransgaz, o companie de inginerie și construcții înființată inițial de Gazprom, dar achiziționată ulterior de miliardarul Ghennadi Timcenko, un apropiat al Kremlinului.

Potrivit Novaia gazeta, cartierul general al organizației Redut se află în Kubinka, un oraș din regiunea Moscovei, în apropierea unității Brigăzii 45 a Forțelor Speciale a Forțelor Aeropurtate ale Rusiei.

Compania a recrutat în mod activ luptători pe rețelele de socializare rusești, cerând ca persoanele interesate să aibă cel puțin 25 de ani și o oarecare pregătire militară sau experiență în cadrul agențiilor de aplicare a legii.

Fluturaș de recrutare al grupului Redut
Fluturaș de recrutare al grupului Redut

O copie a unui contract Redut, obținută recent de Idel.Realities de la RFE/RL, nu conține nicio mențiune despre Ucraina sau despre vreo operațiune militară în curs de desfășurare și precizează că firma este o companie de construcții înregistrată în orașul sudic Rostov pe Don, nu departe de părțile ocupate de Rusia din Donbas, în Ucraina. Cu toate acestea, registrele corporative rusești nu prezintă detalii despre nicio astfel de societate.

Contractul se identifică, de asemenea, prin abrevierea "RLSPI" sau Laboratorul regional de cercetare socială și psihologică. Laboratorul este, de fapt, o unitate a agenției de informații militare a Rusiei, cunoscută sub numele de GRU, și poartă denumirea oficială de Unitatea militară 35555.

Un recrut care a intrat în compania Redut a declarat pentru Idel.realități că, înainte de invazie, au fost trimiși contractori în Ucraina - Rusia susținând forțele locale din Donbas din 2014 - și că aceștia erau plătiți în numerar, în dolari americani. De la invazie, însă, salariile au fost plătite în ruble.

Printre promisiunile și responsabilitățile contractorilor se află „executarea oricăror sarcini speciale în orice moment, în orice loc, la discreția angajatorului”, se arată în contract.

Un alt fost contractant al organizației a afirmat pentru Idel.realități că soldații își fac o parte din pregătire la o unitate pentru serviciile de informații militare de lângă orașul Tambov din sud-vestul Rusiei.

Facla, Torentul și Flacăra

Pe lângă compania Wagner, care, în ciuda notorietății sale, este ilegală din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația rusă fiind o organizație militară privată, există și alte companii de securitate armată prezente pe câmpul de luptă din Ucraina, care nu sunt ilegale.

De multă vreme se bănuia că pe câmpul de luptă se află una sau mai multe companii militare private susținute de Gazprom, chiar înainte de comentariile lui Prigojin. La începutul acestui an, prim-ministrul Mihail Mișușin a autorizat filiala petrolieră Gazprom, Gazpromneft, să creeze o astfel de entitate sub eticheta de „companie de securitate privată”, care este legală, în conformitate cu legislația rusă.

Potrivit serviciului rusesc al BBC, entitatea privată a Gazprom a fost înființată inițial în orașul siberian Omsk sub denumirea Gazpromneft Ohrana - sau Trupele de securitate Gazpromneft - și a fost condusă de Stanislav Bauman, șeful interimar al Ministerului de Interne din regiunea Arkhangelsk.

Pe baza comentariilor lui Prigojin și a altor informații, există mai multe entități private de securitate sub umbrela Gazprom.

Una dintre ele, cunoscută sub numele de Potok, sau Torentul, a intrat în atenția publicului în aprilie, când mai mulți angajați cu contract ai acesteia s-au plâns într-un videoclip de aprovizionarea pe câmpul de luptă. Ei pretindeau, de asemenea, că li s-a spus că vor încheia contracte oficiale prin intermediul Ministerului Apărării, dar în schimb au fost desfășurați sub autoritatea companiei Redut.

Don și Uniunea Voluntarilor din Donbas

Brigada Don, care are legături cu Redut, este formată din voluntari, dintre care mulți cazaci. Brigada este listată în sistemul național al cadrelor de rezervă cunoscut sub numele de BARS și are legături oficiale cu Ministerul Apărării.

Un oficial de rang înalt dintr-o organizație socială cazacă numită Uniunea Războinicilor cazaci din Rusia și din străinătate a recrutat voluntari pe rețelele de socializare. Un alt oficial de top din cadrul grupului este Aleksandr Borodai, un rus care a fost, mai an, lider al separatiștilor din Donbas. În prezent, el este membru al Parlamentului rus.

Aleksandr Borodai la o conferință de presă în Donețk, în iunie 2014.
Aleksandr Borodai la o conferință de presă în Donețk, în iunie 2014.

Un combatant al companiei Don, care și-a dat doar numele de Maksim, a declarat pentru RFE/RL că s-a înrolat din cauza cerinței de vârstă impuse de Redut. Dar el a spus că salariile pentru contractanții cu Don și cu Uniunea Voluntarilor din Donbas au fost plătite de Redut.

Soldatul a mai afirmat că unii dintre recruții care semnează contractul sunt trimiși să se alăture Redut, unde sunt create unități speciale Don. Dar, din punct de vedere oficial, ei sunt în continuare considerați membri ai Uniunii Voluntarilor din Donbas.

Și, la fel ca alți luptători cu Redut, mercenarii Don nu sunt incluși în sistemul oficial de înregistrare BARS.

Potrivit paginii Uniunii de pe rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de VKontake, grupul are trei batalioane care se antrenează pe terenul de antrenament Kadamovski din regiunea Rostov.

Grupul de Securitate Moran, Corpul Slavonă, Corpul E.N.O.T.

Alte companii militare și de securitate rusești sunt mai bine cunoscute pentru operațiunile anterioare, pentru activitățile lor în afara câmpurilor de luptă ucrainene sau pentru că au îmbrățișat ideologii extremiste.

Există date contradictorii cu privire la momentul apariției Forțelor de securitate Moran. Documentele corporative detaliate într-un raport din 2019 al New America Foundation spun că firma a fost înființată în Belize, în 2011, și apoi la Moscova, în același an. Materialele sale publicitare susțin că se ocupă încă din anii 1990 de securitatea împotriva piraților pentru navele rusești. Printre cei mai mari clienți ai grupului Moran se numără compania de stat Sovcomflot, cea mai mare companie de transport maritim din Rusia.

Potrivit publicației Fontanka din Sankt Petersburg, PMC Wagner a luat naștere din Slavonic Corps, o companie militară privată care a recrutat luptători în 2013.

O altă companie, Slavonic Corps, a apărut pentru prima dată în registrele corporative din Hong Kong în 2013; cei doi directori ai acesteia erau foști angajați ai grupului Moran, Vadim Gusev și Evgheni Sidorov. În același an, în 2013, luptătorii Slavonic Corps au apărut în Siria la cererea guvernului sirian, care se confrunta deja cu o amenințare tot mai mare din partea unor grupări precum Statul Islamic, care capturaseră mai multe instalații petroliere.

După o bătălie în care mai mulți luptători ai Corpului Slavonic au fost răniți, Gusev și Sidorov s-au întors în Rusia, fiind reținuți de Serviciul Federal de Securitate. Un an mai târziu, ei au fost găsiți vinovați de conducerea unei companii ilegale de mercenari și condamnați la închisoare de un tribunal din Moscova.

Între timp, unul dintre primii șefi ai Grupului Wagner a fost Dmitri Utkin, un veteran al serviciilor de informații militare rusești care a lucrat pentru Forțele de securitate Moran și, mai târziu, pentru Slavonic Corps.

O altă companie privată pe care cercetătorii ucraineni au identificat-o ca participând la ocuparea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea a fost E.N.O.T. Corp, fondată de un activist naționalist pe nume Igor Mangușev.

Mercenarii E.N.O.T. au fost, de asemenea, identificați în Siria, potrivit unui raport din 2018 al Institutului polonez pentru afaceri internaționale, dar și implicați în operațiuni paramilitare în Tadjikistan și Nagorno-Karabah. De asemenea, grupul a organizat tabere de vară „patriotice” pentru tineri, în țări precum Serbia, Muntenegru, Belarus și altele.

În 2018, grupul a fost luat în vizor de forțele de ordine rusești în regiunea Krasnodar, iar mai mulți dintre membrii săi, unii dintre ei ofițeri federali de securitate sau de informații, au fost acuzați de jaf și extorcare. Anul trecut, Roman Telenkevici, care a condus grupul din 2016, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru extorcare, șantaj și alte acuzații.

„Lupii de noapte” ruși au început un tur în Balcani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG