Pensionarul Mihail Haiduc a fost printre primii trecători interesaţi de expoziţia de fotografii a Asociaţiei Promo-Lex ce oglindeşte starea de spirit a alegătorilor din Republica Moldova. Îngânduraţi, fără zâmbet pe buze şi aparent cu multe întrebări în gând fără șansa de a obține răspunsuri - astfel pot fi descrişi alegătorii din imaginile surprinse de voluntarii Promo-Lex.
Your browser doesn’t support HTML5
Mihail Haiduc se consideră însă făcând parte din tabăra celor informaţi, deci motivați. Are propria reţetă pentru protejarea de manipulare politică:
„Eu am fost, de pildă, în mai multe ţări, în Rusia şi în Europa, şi am cu ce compara.”
Europa Liberă: Cum credeţi, există informaţie corectă, echilibrată pentru alegători în ziua de azi?
Mihail Haiduc: „În politică niciodată nu a fost. Fiecare îşi laudă ciocanul lui. Trebuie de ştiut a citi printre rânduri, de a gândi, de a face analize singuri. Lumea întotdeauna a fost amăgită.”
Europa Liberă: Dar tinerii?
Mihail Haiduc: „Viitorul este al tinerilor. Eu aştept, doresc să trăiesc mai mulţi ani ca să văd cum tinerii vor veni la putere. Doar asta-i soluţia. Pur şi simplu tineretul nu are informaţia cea veche, la ei creierul e mai curat, merg peste hotare. Pentru ei să facă o decizie e mai uşor.”
Asociaţia Promo-Lex este singura organizaţie neguvernamentală care în ultimii ani monitorizează alegerile nu doar în perioada campaniilor, dar şi între scrutine. Directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul asociaţiei, Pavel Postică, constată că de la un la altul interesul alegătorilor pentru campaniile electorale scade, semn că şi încrederea pentru clasa politică este în declin:
„Şi asta este un semnal pe care îl dă alegătorul în dependenţă de scrutin. Din partea noastră noi vom face tot ce-i posibil ca să aducem la cât mai multă lume să vină la alegeri, dar acelaşi lucru trebuie să-l facă în primul rând partidele politice pentru că ele sunt primele interesate ca să obţină votul alegătorilor…”
Europa Liberă: Să obţină votul în orice condiţii? Unii în continuare vin cu un pachet de grâu, ciocolată, cârnaţ şi tot obţin votul…
Pavel Postică: „Cu regret, există şi astfel de practici vicioase, dar cert este că noi încercăm să le spunem alegătorilor că au posibilitatea nu doar să aleagă, dar au posibilitatea să sancţioneze pe cineva atunci când vin la alegeri. Să aleagă pe unul care este mai bun în raport cu cel care, poate, i-a oferit ceva doar cu scopul ca să-şi vândă votul.”
Începând de astăzi, când în toată lumea este marcată Ziua alegerilor, Promo-Lex a lansat campania „Alege gândirea critică” destinată mai ales tinerilor alegători. Timp de o lună, echipa organizaţiei va merge în mai multe licee din ţară pentru a discuta cu elevii despre mesajele partidelor politice şi modul în care urmează să le separe de pleavă.
Pe Anişoara Hanganu, studentă la economie, am întâlnit-o în scuarul Europei din parcul central al capitalei, analizând expoziţia de fotografii a Asociaţiei Promo-Lex. Ridică din umeri când o întreb dacă va merge în acest an la vot?
„Nu ştiu, poate nu e cazul să ne descurajăm, dar eu încă nu m-am gândit ce o să fac. Undeva cred că în fiecare începe să încolţească indiferenţa. Încă noi suntem tineri şi mai avem vise, mai avem adrenalină care ne face să sperăm spre alte scopuri, dar cred că pe cei de vârsta a doua i-au dezamăgit cu totul. Nu mai cred în nimeni. Au fost prea trădaţi.”
Europa Liberă: Unii ar spune că cei de la guvernare sunt aleşi de cetăţeni, deci, sunt rodul alegerii lor…
Anişoara Hanganu: „Am ales pentru că ni s-au făcut nişte promisiuni. Ştiţi când ţi se repetă ceva foarte-foarte des, tu începi să crezi în asta. Ţinând cont de faptul că ei se ocupă atât de frumos, atât de intens pentru asta, ei au bani de unde să investească în asta, atunci oamenii încep să-i creadă şi se gândesc că poate va fi bine. După asta politicienii ne uită. Nu ştiu ce va fi. Hai să credem că va fi bine”.
În perioadele dintre campaniile electorale, partidele nu se ostenesc să ia în seamă nevoile alegătorilor. O practică păguboasă, spun interlocutorii cu care am stat de vorbă şi asta pentru că încetul cu încetul cetățenii prind la curaj şi învaţă să ceară socoteală guvernanţilor, iar boicotarea scrutinelor e semnalul concludent pentru politicieni.