Comisia Electorala Centrala a prezentat datele despre numărul cetățenilor care au votat până la ora 13.00.
Deci, în toată țara au votat peste 800 de mii, ceea ce reprezintă 28 la sută la suta din numărul celor înscriși în liste. Rata de participare este mai înaltă decât la scrutinul parlamentar din 2014, când la alegeri au participat până la aceeași ora 21 la suta din alegatori.
Cei mai activi alegători sunt în localitatea Pocrovca, raionul Donduşeni unde au votat peste 63 la sută din numărul celor înscriși in liste. Mai pasiv se votează în autonomia găgăuză unde rata de participare e de aproape 22 la sută. şi la o secţie de votare din Cărăcuşenii Vechi raionul Briceni alegătorii sunt mai pasivi. Până la 13.00 acolo au votat nici 8 la sută din numărul celor înscrişi în liste.
La urne astăzi sunt așteptați aproximativ 3,2 milioane de cetățeni moldoveni cu drept de vot, cu aproape jumătate de milion mai mulți față de scrutinul din 2014.
În afara țării, cel mai activ se votează la Moscova şi Bucureşti, arată datele preliminare. În Rusia unde s-ar afla în jur de 500 de mii de moldoveni, potrivit unor estimări, au fost deschise 8 secţii de votare. La Bucureşti unde sunt aşteptaţi să voteze în jur de 4 mii de moldoveni sunt două secţii de votare, din cele 11 secţii deschise în România.
Potrivit CEC, în Italia, zguduită de cutremure consecutive în ultimele zile, inclusiv astăzi, toate cele 25 de secţii de votare funcţionează în regim normal.
Într-o luare de atitudine faţă de unele pretinse încălcări semnalate pe internet, inclusiv pe reţele sociale, membru CEC, Iurie Ciocan, a spus că aceste informaţii nu se confirmă şi că procesul de votare decurge într-o atmosferă „calmă”.
„Acolo unde se declară cu foarte mare patos că nu este lumină, în realitate au loc deconectări de un minut, două şi apoi se revine la normalitate.”
Presa a semnal, de exemplu, că o secţie de votare din Drochia a rămas fără curent. Un alt incident a fost semnalat în capitală, unde la o secţie de votare un alegător a fost surprins cu două buletine de vot.
Preşedinta CEC, Alina Russu, a îndemnat pe toţi cei care deţin informaţii despre careva erori sau încălcări să sesizeze organele electorale în mod regulamentar, nu la telefon sau pe reţele sociale.