La Chișinău a fost lansată expoziția „Mai multă lumină pentru copii”, cu 60 de fotografii realizate de către minorii care își ispășesc pedeapsa în penitenciarul de la Goian. Timp de patru luni ei au fost asistați de fotografi profesioniști care i-au încurajat să-și exprime emoțiile prin imagini. În timpul procesului, tinerii au folosit echipamente clasice: peliculă, laborator pentru developare și substanță necesară pentru fixarea imaginii.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru aproape patru luni, frizeria din penitenciarul pentru minori de la Goian s-a transformat într-un laborator pentru developarea fotografiilor. Tinerii interesați de arta fotografică, câteva zile pe săptămână au învățat „să comunice” prin imagini.
Ramin Mazur a fost unul dintre fotografii care i-a însoțit în această nouă pasiune. Tot el face parte din grupul de inițiatori ai proiectului care, de fapt, este gândit nu doar pentru tinerii din penitenciar, dar și pentru un public din afară instituției de detenție.
„Nu prea avem dialog și oamenii din libertate nu prea înțeleg ce se întâmplă acolo. Prin artă, prin fotografie, eu am vrut să arăt că ei există și că noi trebuie să vorbim despre ei. Copiii care stau acolo bineînțeles că sunt în stare de stres și traumă, fiindcă au trecut prin stresul de judecată și unii chiar trebuie să meargă în închisori pentru maturi. Din această cauză unii aveau mai puține cuvinte și mai ales când lucram în grupuri mai mari era foarte greu de „scos” cuvinte din ei, să le auzim poveștile.”
Your browser doesn’t support HTML5
Deloc întâmplător inițiatorii acestui proiect au ales să lucreze cu aparate de fotografiat clasice, cu peliculă. După ce au fost instruiți cum să fotografieze, tinerii au avut la dispoziție doar 27 de cadre, cât e lungimea unei pelicule, pe care urmau să le irosească foarte rațional. Lecția pe care urmau să o învețe de pe urma acestui exercițiu, spune Liuba Moșu, specialist pe reintegrare din penitenciar, e că șansele pe care le oferă viața sunt limitate, iată de ce trebuie să le trateze cu multă seriozitate.
### Vezi și... ### Cinișeuți și lecția de toleranță„Dacă observați, fiecare fotografie transmite un mesaj al lor, lăuntric, ca să-l vadă și cei din afară. Oamenii au încredere în ei și încearcă, totuși, să arate minorilor din instituția noastră o altă latură a vieții. Scopul nostru e de a-i ajuta să se reintegreze în societate și astfel de cursuri sunt foarte bune pentru ei deoarece îi învață că viața poate fi reluată și chiar poate avea o întorsătură pozitivă pentru ei.”
Expoziția „Mai multă lumină pentru copii” este rodul colaborării între organizația internațională UNICEF și Asociația obștească pentru arhive și documentare fotografice „A-DOF”.
Vocea copiilor trebuie auzită oriunde s-ar afla ei...
Este un proiect unic în Republica Moldova și dedicat nu doar tinerilor din penitenciare, dar și celor din afară. Reprezentanta pe țară a UNICEF Moldova, Desiree Jongsma, spune că reintegrarea socială prin intermediul artei e o încercare de a educa altfel copiii aflați în detenție:
„Vocea copiilor trebuie auzită oriunde s-ar afla ei – acesta este scopul proiectului. Cred că ei au nevoie întâi de toate a recunoașterii deplină a demnității lor și asigurarea că sunt parte a societății care-i înconjoară. În ce privește fotografiile, îmi plac toate, însă m-a impresionat una cu un calendar lipit pe dulap, pe care bătea lumina de afară. Cred că această imagine redă speranță”.
Fotografiile pe care le-au realizat tinerii din penitenciarul de la Goian au fost transformate și în cărți poștale. Zilele următoare acestea vor ajunge la autori care vor putea să le transmită acasă și astfel, prin imagini, să le împărtășească celor dragi emoții care, poate, nu au curajul să le exteriorizeze.