Lupta tinerilor de la Occupy Guguţă cu poliţia şi „vecinii” nou-veniţi

Protestul grupului Occupy Guguţă de lângă fosta Cafenea Guguţă

Activiștii spun că sunt supravegheați de forţe de ordine atunci când discută cu alți cetățeni despre drepturi şi democrație, iar mai nou au parte şi de alte surprize.

Pentru prima dată de când au înființat mișcarea civică Occupy Guguță, reprezentanții acesteia au organizat astăzi o conferință de presă în care au vorbit despre problemele cu care se confruntă. Evacuare forțată din fața fostei cafenele Guguță unde protestează permanent, răspândirea de substanțe chimice în perimetrul unde stau activiștii, tăierea curentului electric pe motiv că l-ar folosi ilegal și mobilizarea a zeci de polițiști pentru a-i determina să renunțe la proteste.

Your browser doesn’t support HTML5

Lupta tinerilor de la Occupy Guguţă cu poliţia şi „vecinii” nou-veniţi

Comunitatea civică Occupy Guguță a fost creată la scurt timp după ce a devenit clar că în locul fostei cafenele din Grădina publică „Ștefan cel Mare” va fi construit un imobil cu 13 etaje. A ridicat mai multe semne de întrebare felul în care s-a luat decizia, în totală incertitudine. De 72 de zile, activiștii, majoritatea tineri, au improvizat un protest permanent în fața cafenelei, iar periodic organizează discuții publice pe diverse teme de actualitate, cum ar fi îmbunătățirea infrastructurii orașului sau reciclarea deșeurilor.

În ultimele săptămâni însă activiștii Occupy Guguță sunt împiedicați să protesteze, iar metodele la care recurg forțele de ordine sunt deseori desprinse parcă dintr-o piesă tragico-comică, spune Vlada Ciobanu una dintre reprezentantele acestei comunității:

Vlada Ciobanu

„Când ai trei fete care discută despre democrație și ele sunt păzite de către cinci-șapte polițiști, noi am avut un subotnic în care am făcut mese și scaune din acei renumiți deja peleți care au fost furați de autorități, în care am fost păziți de alți 15 polițiști care se uitau cum alte zece persoane lucrează. Noi mergem la pauza de masă în fiecare vineri la președinție și auzim discuții între polițiști care spun la telefon: „da, ei stau și mănâncă”.

Pentru asta se duc banii plătitorilor de impozite, pentru ca niște polițiști să vegheze cum un grup de cetățeni protestează pașnic, iar în restul timpului creează evenimente pentru alți cetățeni, ca aceștia să se simtă mai confortabil în comunitatea lor. Noi am transmis o solicitare de informație să vedem câte resurse financiare sunt cheltuite. Nu am primit niciun răspuns. Noi considerăm că toate acestea nu se fac pentru protecția noastră, ci face pentru a ne intimida.”

Ativiştii de la Occupy Guguţă

O altă acțiune considerată de tineri drept o provocare s-a petrecut zilele trecute. În perimetrul unde este amplasat cortul activiștilor au fost răspândite substanțe chimice. Și astăzi în zona în preajma cafenelei Guguță mirosea a gaz.

De asemenea, de câteva zile, activiștii de la Occupy Guguță s-au ales cu mai mulți „vecini”. Câțiva oameni ai străzii au improvizat un culcuș pe scările cafenelei. Unul dintre membrii mișcării, Valeriu Pașa, crede că prezența acestora nu este deloc întâmplătoare:

„Sunt cetățeni ca și noi, au drepturi, noi nu ne împotrivim aflării lor aici, dar există niște lucruri elementare care se întâmplă atunci când ei se află în special în spațiul public, unde circulă foarte multă lume, mulți copii, elementar pe aici trec în fiecare zi doi-trei deputați PD, dle Plahotniuc, măcar la ei gândiți-vă sau nu vă mai trebuie? Aceste persoane când se adună undeva, să cheme pe cei de la Sănătate publică, cu asta se ocupă poliția, să verifice dacă nu au boli pulmonare. Polițiștii, în discuții private, recunosc că așa trebuie să se întâmple, dar sunt impuși să nu facă nimic. Să ajungi să folosești oamenii aceștia necăjiți în scopul de a discredita un protest pașnic pentru dreptul și libertățile omului este josnic”.

Vârful aisbergului însă a fost înregistrat de Ziua Independenței, pe 27 august, spun activiștii, atunci, după alungarea simpatizanților mișcării de rezistență ACUM din fața monumentului lui Ștefan cel Mare, polițiștii au trecut prin fața cafenelei Guguță unde au distrus cortul protestatarilor și le-au împrăștiat lucrurile. În raportul de monitorizare a Asociației Promo-Lex, experții organizației au constatat că în lipsa unei dispoziții a primăriei, evacuarea forțată a mișcării civice Occupy Guguță a fost un abuz. Iată de ce, tinerii au anunțat că vor depune o plângere la Procuratură, spune activistul Andrei Lutenco:

„Vom cere pedepsirea celor vinovați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz, vom cere restituirea bunurilor care ne-au fost luate ilegal și vom cere scuze publice pentru cele întâmplate. Este vorba de un abuz care este pe video, care este constatat de monitori, vom face și un apel la instituția avocatului poporului ca să protejeze, așa cum vrem și noi să o facem, drepturile cetățenilor, în special drepturile civile și politice, dreptul de a protesta, de a avea opinie și dreptul de a expune această opinie individual și împreună”.

Activiștii de la Occupy Guguță spun că modul în care autoritățile le pun bețe-n roate reflectă atitudinea pe care o au mai marii țării față de proprii cetățeni – în loc să rezolve problemele cu care se confruntă, le pun călușu-n gură ca să nu le audă revendicările.