Mai multe organizații neguvernamentale de media condamnă „abuzurile persoanelor care au împiedicat jurnaliștii” să relateze de la protestele de duminică, 26 august, și la evenimentele festive de luni, 27 august, Ziua Independenței. ONG-urile au semnalat și situații în care polițiștii au evitat să intervină pentru a opri bruscarea reporterilor și nu le-au garantat dreptul constituțional de a-și exercita meseria.
În declarația semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” și RISE Moldova, se amintește că îngrădirea cu rea-credință a activității unui jurnalist este o faptă pasibilă de răspundere penală.
Organizațiile neguvernamentale de media cer, între altele, Procuraturii Generale să se autosesizeze în privința acestor cazuri, iar conducerii Ministerului de Interne să desfășoare o investigație proprie pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor jurnaliștilor.
Directoarea adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Anastasia Nani, se arată îngrijorată de faptul că sunt tot mai frecvente situațiile când jurnaliștii sunt intimidați și amenințați cu răfuiala fizică:
„Reprezentanții mai multor redacții continuă să ne sesizeze cazuri de abuzuri în raport cu colegii lor. Este mai mult decât regretabil faptul că poliția nu doar că nu a intervenit, dar în mai multe situații chiar ea, poliția, a împiedicat în mod intenționat activitatea jurnaliștilor aflați pe teren. (…) Ancheta, dacă va exista voință, ar trebui să pornească de la comportamentul mai multor angajați MAI care a fost, dacă e spun într-o manieră mai delicată, neadecvat. Astfel de manifestări prin care jurnaliștii sunt restricționați în drepturile lor sunt incompatibile cu prevederile legislației naționale, dar și cu standardele internaționale referitor la libertatea presei.”
Declarația ONG-urilor de media amintește despre cazul reporterului postului de Radio Europa Liberă Nicu Gușan care a fost îmbrâncit de paza de corp a primarului orașului Orhei, Ilan Şor, în timp ce încerca să-l intervieveze pe edil şi pe vicepreşedinta formațiunii, Marina Tauber. Și reportera Radio Europa Liberă Tatiana Etco a fost agresată de simpatizanţii lui Ilan Şor la protestul organizat de Partidul Șor în PMAN.
Ziarul de Gardă a publicat un video din care se vede că paza de corp a premierului Pavel Filip nu i-a permis reporterei publicației „Ziarul de Gardă” să adreseze întrebări legate de proteste. De asemenea, reportera Oxana Bodnari de la Publika TV a acuzat participanții la protestul mișcării de rezistență ACUM că ar fi bruscat-o și că au încercat să-i îngrădească posibilitatea de a filma.
În ce-l privește pe primarul de Orhei, Ilan Șor, și simpatizanții acestuia, nu ar fi prima dată când fostul bancher, condamnat în primă instanță în dosarul fraudei bancare, ajunge în atenția ONG-urilor de media. Luna trecută, autorităților li s-a cerut să ia măsuri împotriva primarului din Orhei pentru afirmații considerate instigare la ură și pe care Ilan Șor le-a făcut la un miting ținut în capitală.
Jurnalistul Ion Preașcă are o experiență de aproape două decenii și, prin urmare, a prins diverse regimuri. În ultimii ani starea de lucruri a degradat, constată jurnalistul. El mai spune că atacând presa, politicienii își fac un mare deserviciu.
„Nu a existat niciodată o coerență în politica autorităților față de presă. Anumite guvernări demonstrau o deschidere foarte mare, după care treptat strângeau, cum se zice, lațul ca să aibă acces la evenimente doar presa loială lor. Asta a fost și în ‘99, am avut și în epoca comunistă situații de acest fel. După 2009 am simțit o deschidere foarte mare, după care treptat, iarăși, am avut atacuri la adresa jurnaliștilor și replici tăioase. Acum observ, de fapt, o discriminare a unor jurnaliști în comparație cu alții. Avem miniștri care vor să facă declarații pentru toată presa, ei se duc doar la anumite posturi și la anumiți ziariști. Cred că politicienii ar trebui să fie conștienți că o presă liberă este esențială pentru dezvoltarea țării.”
Ion Preașcă a mai observat următorul paradox: politicienii care au atacat presa cât s-au aflat la putere s-au transformat în aprigi apărători ai drepturilor jurnaliștilor după ce au ajuns în opoziție. Lecția pe care încă nu au învățat-o aceștia e că puterea este trecătoare, iar încălcarea normelor democratice ar putea să-i coste scump mai târziu.