Linkuri accesibilitate

Republica Moldova la 27 de ani: pentru unii sărbătoare, pentru alții indignare (FOTO/ VIDEO)


Reportaj din Piața Marii Adunări Naționale.

Protestatarii antiguvernamentali care și-au continuat toată noaptea protestul început duminică au fost îndepărtați cu forța azi dimineață de la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău, așa încât demnitarii să poată celebra Ziua Independenței. Au fost luați pe sus de poliție inclusiv liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase. Năstase este primarul ales al capitalei, conform rezultatelor alegerilor din iunie. Iar ordinul de evacuare a fost dat, în mod ironic, de primarul interimar Ruslan Codreanu, cel care s-a autonumit în funcție, în locul lui Năstase, după ce justiția a decis să nu valideze alegerile din iunie.

Republica Moldova la 27 de ani: pentru unii sărbătoare, pentru alții indignare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct


După evacuarea protestatarilor, organele de forță au blocat accesul spre un cartier întreg pentru a izola reprezentanții puterii de oamenii adunați în stradă. Din spatele cordoanelor de polițiști mulțimea a huiduit încontinuu guvernanții, care, după depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, au mers la Palatul Național, acolo unde a fost organizat un concertul festiv dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova.

Demonstranții și-au manifestat indignarea și față de comportamentul polițiștilor. Potrivit lor, faptul că au fost somați să părăsească zona nu justifică violența din timpul intervenției:

„Nu există nici o independență în țară, pe tot locul sînt polițiști!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00

„La ce am ajuns oameni buni, să ne întindă poliția pe stradă, asta independență de se numește? Păzesc un tâlhar, își bat joc de popor.”

„Eu am suflet și am copii care mă așteaptă acasă, m-ați târâit ca pe o cârpă.”

„Am fost luați câte patru, duși și trântiți aici. S-au dus deputații în locul nostru să depună flori. Independența este pentru cetățeni, nu pentru deputați, deputații trebuie să lucreze pentru popor, dar nu împotriva lor.”

Oficial se spune că poliția a „întreprins măsuri legale de dispersare”, lucru cu care nu este de acord nici Alexandru Slusari, vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. El ne-a comunicat că protestele opoziției pro-europene grupate în „Mișcarea de rezistență națională ACUM” vor continua după o pauză nedeterminată încă.

După ce au fost ținuți departe de agenda demnitarilor, demonstranții s-au arătat și mai indignați de situația în care se află Republica Moldova:

„Noi avem Ziua Independenței, am venit să stăm după gard?! Cum nu li-i rușine lor, trădători ce sunt ei, trădători.”

No comment
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

„N-am văzut niciodată așa ceva, mă doare inima pentru nepoți, pentru copiii mei care nu sunt cu mine și eu sunt singură. Îmi pare rău.”

„Oamenii au murit pentru independență și astăzi am ajuns în 2018, noi suntem mai captivi decât am fost cu regimul sovietic.”

Din vârful puterii, demonstrația începută duminică a fost calificată drept o acțiune electorale a unor partide care se pregătesc de campania electorală. Președintele parlamentului, Andrian Candu, a precizat că aceasta nu ar fi un protest, ci o manifestație a unor simpatizanți de partid. Vorbindu-le invitaților de la Palatul Național, el a spus că instituțiile Republicii Moldova sunt acum mai eficiente și că doar cetățenii decid cum să trăiască:

„În această dimineață am simțit o dată în plus că toate dilemele legate de viitorul Moldovei sunt false. Florile lăsate astăzi de oameni care cred în țara lor și în viitor la Maica Îndurerată, la Ștefan cel Mare, sunt mai relevante decât toate sondajele și declarațiile politice. Ei au venit să spună, din inimă, La mulți ani, Moldova!

La rândul său, premierul Pavel Filip a vorbit între altele despre încasări mai mari la buget, un mediu de afaceri mai stabil şi indicatori economici în creștere, iar președintele Igor Dodon a preferat să accentueze intenția sa de a creşte nivelul de trai al populației. Între timp, unii observatori de la Chișinău au vorbit despre ceea ce au numit „atitudine nedreaptă și disprețuitoare” a celor de la guvernare față de oamenii simpli.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG