Emmanuel Macron, la Chișinău: Aspirațiile europene ale R. Moldova sunt absolut legitime

Maia Sandu și Emmanuel Macron la Chișinău, 15 iunie 2022

„Vrem să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea depusă” de R. Moldova, care așteaptă statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la Chișinău.

### Vezi și... ### „Nu suntem în război cu Rusia” | Președintele Macron în România și R. Moldova

La briefing-ul de presă organizat cu președinta Maia Sandu, Macron a declarat că aspirațiile europene ale R. Moldova sunt absolut „legitime”, iar rolul Franței este să asigure că la summitul UE de săptămâna viitoare, Consiliul European va da un răspuns „clar, chiar dacă legat de condiții” Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei privind statutul de țări candidate, pe care îl așteaptă.

La rândul său, președinta Maia Sandu a subliniat că, pe fundalul războiului provocat de invazia Rusiei în Ucraina, „aderarea la Uniunea Europeană este o opțiune strategică de a rămâne în lumea liberă”.

De ce Comunitatea Politică Europeană

Președintele francez a explicat că „situația geopolitică, contextul de război și destabilizarea au impus UE să aibă o abordare diferită”, argumentând astfel necesitatea creării unei Comunități Politice Europene, propusă de Franța din mai.

„Dacă am aplica regulile obișnuite pentru toate țările care doresc să obțină statutul de candidat, pur și simplu n-am acorda nimănui acest statut”, a adăugat Macron.

Potrivit lui, crearea Comunității Politice Europene ar însemna și o garanție că procesul de aderare la UE este respectat. „[ Această garanție] este importantă pentru anumite state europene, care țin la procedurile noastre”, a explicat președintele francez după întrevederea cu Maia Sandu.

„Extinderea Uniunii Europene nu poate să fie singurul răspuns la necesitățile de securitate ale vecinilor” noștri a mai spus președintele Franței, care a explicat că noua Comunitate Politică Europeană poate oferi o cooperare mai rapidă a țărilor membre în UE cu cele candidate sau în așteptarea acestui statut, în domeniul securității, infrastructurii sau energetic.”

### Vezi și... ### UE „alternativă”? Primul document informal despre Comunitatea Politică Europeană

Macron a adăugat că „trebuie să existe un pilon de securitate similar cu articolul 5 din NATO – dorim să oferim garanții și să asigurăm o cooperare în planul apărării. O arhitectură de apărare care să fie o completare la NATO”

Poziția R. Moldova

Președinta Maia Sandu a mulțumit omologului francez pentru sprijinul acordat și a declarat că Republica Moldova susține Comunitatea Politică Europeană, atâta timp cât este un „înlocuitor” pentru procesul clasic de aderare la UE.

„Noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiți să ne facem temele. Vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre. În acest context, salutăm inițiativa dumneavoastră vizavi de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte”, a spus Maia Sandu, la briefing-ul de presă.

Emmanuel Macron a mai spus că situația din Transnistria, conflictul înghețat de acolo, este o problemă care trebuie rezolvată, dar „nu un obstacol” în calea parcursului european al R. Moldova.

Urmează o vizită la Kiev?

Vizita lui Emmanuel Macron în Republica Moldova face parte din primul său turneu de trei zile în estul Europei, de la declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia.

Presa a mai relatat că, după vizita la Chișinău, nu e exclusă și o deplasare ulterioară a liderului francez la Kiev, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul german, și premierul italian Mario Draghi, dar informația nu a fost confirmată de Palatul Elysee. La Kiev propunerea Franței privind Comunitatea Politică Europeană, nu este însă privită cu ochi buni. „A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie fără a ţi se oferi un scaun”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.