MAI confirmă că Vlad Pahotniuc a plecat din Statele Unite

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc (foto arhivă)

Ministerul de Interne a confirmat informația că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc a plecat din Statele Unite și a „ traversat frontiera cu Turcia, dar și cu România, în perioada 7-10 septembrie 2020”, după cum se arată într-un comunicat de presă al instituției. Nu este clar dacă Plahotniuc, care a plecat din R. Moldova în vara anului trecut, se mai află sau nu în Turcia.

Marți, Procuratura Generală a comunicat că a cerut Turciei să-l extrădeze pe Vlad Plahotniuc, precizând că fusese „notificată oficial” de „intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent”. Cererea de extrădare a fost semnată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Autoritățile moldovene vor să-l judece pe Plahotniuc pe care procurorii l-au inculpat pentru spălare de bani, escrocherie, crearea și conducerea unei organizații criminale.

Tot Ministerul de Interne a informat miercuri că Biroul Interpol de la Chișinău a solicitat o confirmare din partea instituțiilor abilitate din Turcia, că Vlad Plahotniuc „ nu a părăsit această țară”.

### Vezi și... ### Vlad Plahotniuc contestă în justiție faptul că a fost declarat neeligibil pentru viza în Statele Unite

Fostul lider al PD care a fugit din R. Moldova după ce partidul său a pierdut puterea, în iunie 2019, a plecat inițial în Statele Unite. La începutul anului, a primit interdicție de viză în Statele Unite din cauza implicării în acte de corupție în R. Moldova.

A contestat această decizie a Departamentului de Stat american dar nu a avut câștig de cauză. Nu este clar motivul pentru care ar fi plecat din Statele Unite.