Linkuri accesibilitate

Autoritățile moldovene au cerut celor turce să-l extrădeze pe Vlad Plahotniuc, în urma relatărilor că fostul lider PD s-ar afla în Turcia


Autoritățile moldovene au cerut celor turce să-l extrădeze pe Vlad Plahotniuc, în urma relatărilor că fostul lider fugar al Partidului Democrat s-ar afla în Turcia. „Acțiunea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate astăzi de Procuratura Republicii Moldova despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent”, se spune într-un comunicat difuzat marți de Procuratura Generală, în care se precizează că cererea de extrădare a fost semnată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Autoritățile moldovene vor să-l judece pe Plahotniuc pe care procurorii l-au inculpat pentru spălare de bani, escrocherie, crearea și conducerea unei organizații criminale.

Fostul lider al PD care a fugit din R. Moldova după ce partidul său a pierdut puterea, în iunie 2019, a plecat inițial în Statele Unite. La începutul anului, a primit interdicție de viză în Statele Unite din cauza implicării în acte de corupție în R. Moldova.

A contestat această decizie a Departamentului de Stat american dar nu a avut câștig de cauză. Acum se pare că a părăsit Statele Unite deși motivul nu este clar.

Procuratura Generală mai reamintește în comunicatul de marți că ceruse și Statelor Unite extrădarea lui Plahotniuc, în iunie curent, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul american. R. Moldova și Statele Unite nu au un acord bilateral de extrădare.

XS
SM
MD
LG