Mai mulți doctori ruși îi cer lui Putin să oprească torturarea disidentului Aleksei Navalnîi

Navalnîi ispăşeşte două pedepse la închisoare pentru încălcarea eliberării lui condiţionate şi pentru delapidare.

Un grup de medici ruși a publicat o scrisoare deschisă prin care îl îndeamnă pe președintele rus Vladimir Putin „să nu-l mai tortureze” pe politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat acum acum în izolare pentru a zecea oară din luna august încoace.

Scrisoarea, semnată de 39 de medici și publicată de site-ul de știri Meduza pe 10 ianuarie, spune că starea de sănătate a lui Navalnîi se înrăutățește și că refuzul autorităților penitenciare de a-i da acestuia medicamentele necesare îi amenință viața.

### Vezi și... ### Navalnîi condamnat la încă 9 ani închisoare pentru fraudă

„Este evident din punct de vedere medical că Aleksei Navalnîi nu primește asistența de care are nevoire, iar plasarea lui în izolare îi înrăutățește starea de sănătate”, se spune în scrisoare, care adăugă că Navalnîi trebuie examinat de medici din instituții medicale din afara coloniei și e nevoie ca el să fie transferat la un spital obișnuit pentru tratament.

Avocatul lui Navalnîi Vadim Kobzev a spus pe 10 ianuarie că clientul său are nevoie de asistență medicală urgentă, pentru că tușește și are febră.

Navalnîi ispăşeşte două pedepse la închisoare pentru încălcarea eliberării lui condiţionate şi pentru delapidare, și e închis la colonia penitenciară nr. 6 din regiunea Vladimir, la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova.

El a fost arestat în ianuarie 2021, când se întoarcea la Moscova din Germania, unde fusese tratat după ce a fost otrăvit când revenea din Siberia în 2020 cu ceea ce laboratoarele europene au identificat ca fiind un agent toxic de fabricație sovietică, cunoscut sub numele de Noviciok.

### Vezi și... ### La un an de la otrăvire, Navalnîi este în închisoare, iar organizațiile sale – în afara legii

Navalnîi a spus că președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat lichidarea lui, o acuzație respinsă de către Kremlin.

După arestarea lui, militantul anticorupție Aleksei Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi încălcat condițiile unei eliberări condiționate anterioare în timp ce era tratat în Germania. Condamnarea inițială este considerată pe scară largă ca un caz fals, motivat politic.

În martie anului trecut, Navalnîi, unul dintre cei mai fermi opozanți ai lui Putin, fusese condamnat separat la nouă ani de închisoare pentru delapidare, într-un proces pe care el și susținătorii lui au spus că a fost motivat politic.

### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu explică tăcerea R. Moldova în cazul Navalnîi