Linkuri accesibilitate

Președinta Maia Sandu explică tăcerea R. Moldova în cazul Navalnîi


Opozantul rus Alexei Navanîi în ultima sa apariție într-un tribunal din Rusia, Moscova, 20 februarie 2021.
Opozantul rus Alexei Navanîi în ultima sa apariție într-un tribunal din Rusia, Moscova, 20 februarie 2021.

Președinta Maia Sandu a explicat tăcerea R.Moldova în raport cu cazul opozantului rus Alexei Navalnîi - care recent a provocat un noi sancțiuni americane și europene împotriva Rusiei - prin faptul că „Republica Moldova trebuie să se ocupe de procesele ei democratice, ceea ce înseamnă să-și salveze propria democrație”. Într-un interviu miercuri cu Europa Liberă, președinta a mai spus: „ Acesta a fost și sfatul unor oameni care se preocupă de procesele democratice în altă parte. Așa ne-au spus: „Voi aveți grijă, în primul rând, de salvarea proceselor democratice în Republica Moldova”.

Maia Sandu a precizat însă că această tăcere nu exclude sentimente de „solidaritate și grijă”.

Administrația Biden a anunțat, pe 2 martie, sancționarea a șapte înalți oficiali ruși, inclusiv adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, după o evaluare a serviciilor de informații din SUA, care au ajuns la concluzia „cu încredere mare” că ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia s-au aflat în spatele otrăvirii lui Navalnîi din luna august cu agentul neorotoxic Noviciok.

Anunțul Washingtonului a venit în urma sancțiunilor Uniunii Europene împotriva a patru înalți oficiali ruși - Alexandr Kalașnikov, şeful administraţiei penitenciarelor federale; Alexandr Bastrikin, șeful Comitetului de investigație; Igor Krasnov, procurorul general, și Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale.

Aceste sancțiuni sunt răspunsul la procesul lui Navalnîi și intervenția brutală a forțelor de ordine împotriva demonstranților pașnici pro-Navalnîi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG