9 mai sub semnul pandemiei: numai în Belarus se organizează o paradă militară

Rusia: Fără paradă militară de 9 mai, Ziua Vctoriei.

În țările din spațiul fost-sovietic, cu excepția țărilor baltice, este marcată Ziua Victoriei și împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, zi marcată în restul Europei și Staele Unite, pe 8 mai. Pe 9 mai este marcată Ziua Europei.

Toate ceremoniile oficiale, cu public sau paradele militare de Ziua Victoriei au fost anulate anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus.

În Rusia, pentru prima dată nu are loc parada militară din Piața Roșie de la Moscova. Președintele Vladimir Putin a depus o coroană la Monumentul Soldatului Necunoscut, după care a ținut un discurs televizat. În care s-a referit din nou la aportul major al Rusiei la victoria asupra nazismului și la faptul că URSS a pierdut peste 27 de milioane de cetățeni în conflagrația mondială.

În acest moment, Rusia este una din cele mai lovite țări de pandemia de coronavirus: pentru a șasea zi consecutiv, au fost confirmate peste 10 mii de noi cazuri de contaminări.

Belarus: președintele Aliaxander Lukașenka participa la parada militară de 9 mai de la Minsk,singura capitala europeană unde nu a fost anulată din cauza pandemiei de Covid-19.

Belarus este anul acesta singura țară europeană care ignoră pandemia de coronavirus și organizează o paradă militară de Ziua Victoriei. Preșdintele Aliaxander Lukașenka a declarat în repetate rânduri că pandemia este mai degrabă o „psihoză” în masă.