Maia Sandu a ales calea spre anticipate: respingerea repetată a unui nou guvern

Președinta Maia Sandu, Chișinău, decembrie 2020.

Președinta Maia Sandu a declarat că va amîna până săptămâna viitoare desemnarea unui candidat la funcția de premier, așteptând până atunci ca deputații să-și ia un angajament public că nu-l vor vota pe cel numit, relatează IPN.

Pentru declanșarea de alegeri anticipate este necesar ca Parlamentul să respingă repetat guvernul propus de candidatul numit de președintele țării. O altă soluția ar fi ca Parlamentul să fie inactiv timp de trei luni, ceea ce nu se va întâmpla pentru că miercuri, președinta legislativului, socialista Zinaida Greceanîi a convocat prima ședință a Parlamentului pentru 1 februarie.

### Vezi și... ### Președinta parlamentului a semnat dispoziția de convocare a deputaților la 1 februarie

„Voi veni cu soluția pe care o consider potrivită pentru această situație săptămâna viitoare, să vedem dacă până atunci obținem un angajament public de a declanșa alegerile anticipate pe această cale, prin nevotarea de 2 ori în Parlament a candidatului la funcția de prim-ministru”, a declarat președintele Maia Sandu în timpul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

### Vezi și... ### CC respinge sesizarea PAS privind autodizolvarea Parlamentului


Președinta, care susține organizarea rapidă de alegeri anticipate, spune că ideea unui guvern anticriză nu este o soluție, întrucât fără sprijin politic în Parlament, executivul nu-și va putea onora angajamentele asumate în fața cetățenilor.