Linkuri accesibilitate

CC respinge sesizarea PAS privind autodizolvarea Parlamentului


Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Președinta Curții, Domnica Manole, a argumentat că în Constituție este explicat clar mecanismul de dizolvare a Parlamentului: dreptul îi revine președintelui, dacă se constată că Parlamentul este inactiv, însă doar dacă această inactivitate este imputabilă Parlamentului însuși, nu altui actor politic.

Deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională cerându-i să explice dacă, potrivit Constituției, Parlamentul s-ar putea autodizolva prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

Președinta Maia Sandu a amânat, până acum, încercarea de a însărcina pe cineva cu formarea unui nou guvern, argumentând că așteaptă decizia CC. Săptămâna trecută, Maia Sandu declara încă, într-un interviu televizat, că are o echipă care ar putea forma un guvern foarte bun, însă lipsa unei majorități parlamentare care să susțină noul executiv o împiedică să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Într-un interviu cu postul de televiziune RTR Moldova, Maia Sandu mai declara că votarea unui guvern de către actualul Parlament, și demisia ulterioară a respectivului executiv nu vor face altceva decât să amâne pentru o perioadă nedeterminată alegerile parlamentare anticipate, pe care toate partidele parlamentare susțin că le doresc în cât mai scurt timp.

XS
SM
MD
LG