Maia Sandu: Aderarea la UE se va face doar în urma unui referendum

Președinta Maia Sandu la întâlnirea cu locuitorii satului Răuțel, Fălești

„Până la aderare e cale lungă și aderarea o s-o facem numai cu referendum”, a declarat președinta Maia Sandu, în timpul unei întâlniri cu localnicii din Răuțel, raionul Fălești. Șefa statului a fost întrebată de unul dintre săteni dacă ,,așa întrebări serioase” cum este apropierea de Uniunea Europeană nu ar trebui decise prin referendum.

Maia Sandu i-a răspuns că statutul de țară candidată la aderare, obținut de Moldova acum o lună, „este doar o primă ușă deschisă” în calea integrării europene.

„Noi nu suntem în Uniunea Europeană, dar aderarea se face prin referendum. Nu există niciun pericol ca cineva să vă împingă în Uniunea Europeană fără dorința dumneavoastră”, a adăugat președinta.

R. Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina, alături de Ucraina și Georgia, iar pe 23 iunie a obținut statutul de țară candidată. Opoziția socialistă a criticat atunci guvernarea PAS că a cerut aderarea R. Moldova la UE fără să consulte opinia cetățenilor în această chestiune.

Una dintre condițiile de aderare la Uniunea Europeană este consensul cetățenilor țării candidate, exprimat fie prin aprobare în parlamentul național, fie prin referendum.