Linkuri accesibilitate

PSRM critică guvernarea PAS pentru că nu a organizat un referendum înainte ca Moldova să devină candidată la UE


În campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021
În campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021

Partidul Socialiștilor a criticat guvernarea PAS pentru că a cerut aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană fără să consulte opinia cetățenilor în această chestiune la un referendum. Reacția socialiștilor vine la o zi după ce liderii UE au decis să atribuie Republicii Moldova statutul de candidat la admiterea în comunitatea europeană. PSRM a criticat și anterior puterea pentru faptul că nu ar dori să organizeze un plebiscit național cu privire la vectorului de politică externă a țării.

Într-o declarație difuzată de PSRM se afirmă că obținerea statutului de candidat „nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare a țării. Este o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat” – o aluzie la războiul din Ucraina. Socialiștii au argumentat necesitatea organizării referendumului prin faptul că „integrarea în UE presupune cedarea unei părți a suveranității naționale”, iar potrivit Constituției „suveranitatea aparține poporului”.

„Nimeni nu este în drept să ia decizii strategice, cu efecte istorice asupra întregii națiuni. Nicio organizație internațională, niciun partid politic, niciun politician, niciun consilier sau consultant străin nu are dreptul să decidă soarta țării, în numele poporului”, se arată în declarație.

Totodată, socialiștii au menționat că statutul de candidat nu înseamnă aderarea imediată la UE și că procesul poate dura ani de zile, sugerând că decizia, chiar dacă nu va avea o finalitate în curând, îi va avantaja pe adversarii săi politici de la guvernare – PAS.

Pentru Ilan Șor, liderul partidului omonim de opoziție, statutul de țară candidată la aderare nu ar fi decât „un proces pe jumătate real pentru Moldova”, pentru că ar putea dura și „peste 20 de ani”. În alt doilea rând, mai spune Șor, și pentru că „nimeni nu va da nici un ban în urma acestei decizii”.

Pe 23 iunie, liderii din UE au decis să acorde statutul de țări candidate la aderare Ucrainei și Moldovei. Președinta Maia Sandu a calificat momentul drept unul istoric, spunând că Republica Moldova este recunoscătoare și hotărâtă să facă reformele necesare.

Din primele clipe de la anunțarea deciziei liderilor UE, cetățenii moldoveni și-au distribuit felicitări pe rețelele de socializare. Vestea s-a răspândit rapid în grupurile moldovenilor din diaspora. „Zi istorică” și „Felicitări, Moldova!” au fost principalele comentarii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG