Linkuri accesibilitate

Pe fondul scumpirilor, Partidul Șor mărește presiunea asupra guvernării  


Ilan Shor, liderul transfug al Partidului Shor
Ilan Shor, liderul transfug al Partidului Shor

Partidul Șor, ai cărui lideri sunt anchetați sub bănuiala de escrocherie, a reușit să organizeze duminică un protest anti-guvernamental cu mii de oameni la Chișinău. Dar un concert cu interpreți ruși ce ar fi putut fi un sfârșit logic al manifestației și în care ar fi urmat să evolueze cântărețul interzis de exemplu în Estonia pentru pretinse simpatii pro-Putin, Filip Kirkorov, nu a mai avut loc, fiind împiedicat de poliția moldoveană, care nu a permis instalarea scenei, pe motive de „neconformitate a utilajelor”.

Pe fondul scumpirilor, Partidul Șor mărește presiunea asupra guvernării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Organizator al concertului s-a declarat Veaceslav Valico, un politician mai puțin cunoscut la Chișinău, care a candidat la anticipatele de anul trecut avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri aflat momentan la Londra, Veaceslav Platon.

Aparent, cele două manifestații, protestul anti-guvernamental al formațiunii Șor și concertul cu interpreți ruși – nu ar fi fost legate între ele, dar ambele ar fi trebui să se producă succesiv în același loc, Piața Marii Adunări Naționale, și ambele ar fi trebuit să utilizeze aceeași scenă din piață. Apoi, când organizatorul concertului a semnalat în ajun într-un live pe rețele că are probleme cu instalarea scenei și utilajului de sonorizare, în sprijin i-a venit Marina Tauber, cea mai activă organizatoare a celeilalte manifestații.

Tauber se simte persecutată

Marina Tauber
Marina Tauber

Lipsită recent repetat, împreună cu liderul ei de partid, Ilan Șor, de imunitate în parlamentul moldovean, pentru a fi cercetați ambii de procuratură în dosare legate de frauda bancară, Marina Tauber a enumerat azi într-o conferință de presă mai multe îngrădiri de drepturi la care ar fi fost supusă manifestația și participanții ei, pomenind de la incidentul cu scena până la oprirea transporturilor cu protestatari de către poliție, spunând că se va plânge instituțiilor europene pe puterea de la Chișinău: „Participanții la protestul de ieri din Piața Marii Adunări Naționale au fost împiedicați în mod vădit să-și exprime nemulțumirea în public și (...) le-a fost încălcat în mod flagrant dreptul de a protesta.”

Analiștii politici, printre ei Ion Tăbârță, nu exclud că în protestul de ieri și-au dat mâna mai mulți oponenți vizibili și invizibili ai guvernării PAS, care ar vrea să se folosească de prilejul oferit de actuala explozie de prețuri pentru a-și crește numărul de aderenți:

„Vedem acum cum se încearcă de a aduna o masă critică pentru proteste în R. Moldova. Dar trebuie să spunem că această masă critică mai degrabă se încearcă să se adune de sus, pentru că de jos nu există acea masă de proteste cum a fost în 2015. Da, lumea este nemulțumită de guvernare, lumea este nemulțumită de prețuri, care nu întotdeauna țin numai de guvernare. Însă, acel spirit de proteste în societatea moldovenească nicidecum nu a fost încă acumulat. Mai degrabă, acest spirit de protest se încearcă de a se acumula de sus, de anumite forțe politice din R. Moldova, forțe politice pro-ruse, dar și anumite forțe oligarhice care nu-și doresc democratizarea R. Moldova.”

Cântece și preferințe electorale

Concertele cu invitarea unor interpreți îndrăgiți din Rusia e o tactică la care apelează de obicei forțele politice cu legături rusești pentru atragerea de simpatii în rândul electoratului. Situația concretă a concertului contramandat de ieri este văzută totuși mai nuanțat pe rețele. Fără a le lua partea organizatorilor, un jurnalist, Pavel Păduraru, a criticat într-un comentariu internele, spunând că nu ar fi avut dreptul să interzică ceva permis de primărie, pentru că astfel „se încălcă legea”, iar situații de acest gen ar trebui tratate cu indiferență de autorități ca să nu ducă „la conflicte mai mari”.

Întrebată săptămâna trecută despre protestele de duminică, șefa statului a spus că întrebarea esențială ar fi cea legată de bani: „Suntem o țară liberă și democratică, în care oamenii sunt în drept să organizeze aceste proteste. O să am o întrebare la modul cum se finanțează aceste proteste și cine le finanțează și cât de transparentă este finanțarea și de unde vin banii. Trebuie să vedem cum se întâmplă lucrurile”, a spus Maia Sandu vorbindu-i moderatoarei unei emisiuni de la TV8.

XS
SM
MD
LG