Președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, vineri, după eșecul celei de a doua tentative de învestire a guvernului. Majoritatea parlamentară formată de socialiști și grupul „Pentru Moldova”, din care fac parte deputați transfugi, foști democrați și ai Partidului Șor, a boicotat, joi, votul de încredere asupra programului și listei miniștrilor propuse de premierul desemnat Igor Grosu, liderul partidului pro-prezidențial PAS.
Președinția a anunțat că discuțiile au loc „în sensul art.85 alin.(1) din Constituție”, care prevede că „în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”. Fracțiunile și grupurile parlamentare au fost invitate la consultări în ordinea următoare:
### Vezi și... ### Guvernul Grosu, boicotat în Parlament. Disputa continuă la Curtea Constituțională13:00 - Partidul „Șor”
13:30 - „Pro Moldova”
14:00 - Partidul Democrat din Moldova
14:30 - Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”
15:00 - Partidul Acțiune și Solidaritate
15:30 - Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
După eșuarea votului de încredere, liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că sunt întrunite acum toate condițiile pentru dizolvarea Legislativului.
De partea cealaltă, socialiștii au respins ideea alegerilor anticipate și au sugerat că procedura formării guvernului ar trebui reluată, de la început. Majoritatea parlamentară și-a reiterat sprijinul pentru propriul candidat la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc, deși Curtea Constituțională a validat decretul de desemnare a lui Igor Grosu.
Miercuri, deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională primul decret al președintei Maia Sandu privind desemnarea unui premier, pe 27 ianuarie, și anume candidatura Nataliei Gavriliță. Autorii sesizării consideră că îndemnul lui Gavriliță către deputați de a nu-i acorda vot de încredere, cu scopul de a declanșa alegeri anticipate, ar echivala cu „refuzul public al candidatului de a mai deține respectiva calitate”.
### Vezi și... ### Alexandru Arseni: „Sunt întrunite toate circumstanțele pentru a dizolva parlamentul”Experți în drept constituțional au spus că șansele ultimei sesizări a socialiștilor la Curte ar fi minime, întrucât acțiunea decretului de nominalizare a Nataliei Gavriliță a expirat.
După eșecul Nataliei Gavriliță, socialiștii au propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, însă aceasta s-a retras. În lipsa unui candidat al majorității parlamentare în acel moment, șefa statului, Maia Sandu, l-a nominalizat pe Igor Grosu, numire validată de Curtea Constituțională.