Linkuri accesibilitate

Guvernul Grosu, boicotat în Parlament. Disputa continuă la Curtea Constituțională


Igor Grosu, premierul desemnat de Maia Sandu într-o a doua tentativă de învestire a unui executiv, a fost boicotat de majoritatea parlamentară joi, când a mers în fața deputaților pentru a le cere vot de încredere.

Lipsa de cvorum la o astfel de ședință echivalează cu eșuarea guvernului, iar îndelungata criză politică moldoveană capătă o nouă prelungire odată cu o sesizare nouă, depusă la curtea constituțională de socialiști, pe tema constituționalității primei tentative, cea de o lună jumătate în urmă și legată de numele Nataliei Gavrilița.

Guvernul Grosu, picat. Disputa continuă la Curtea Constituțională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct

Socialiștii, care au contestat încă de miercuri la Curtea Constituțională decretul din februarie al Maiei Sandu, au spus că șefa statului ar fi mimat până acum întreg procesul de căutare a soluției de învestire a guvernului, prin urmare vor boicota ședința:

„În această situație când dna președintă nu a manifestat acest interes de a găsi soluții împreună cu parlamentul, să participăm și să fim martori în acest show nu dorim și părăsim ședința”, a spus de la tribuna parlamentului socialistul Vlad Bătrîncea, înainte ca fracțiunea PSRM să plece din sală.

De aceeași părere au fost și deputații din Platforma Pentru Moldova: „Noi nu dorim să participăm în acest circ, în acest show de prost gust și părăsim ședința aceasta”, a declarat parlamentara fracțiunii Șor, Marina Tauber.

Fără 37 de socialiști și 15 voturi din celălalt grup, ședința nu a mai fost deliberativă, prin urmare și guvernul Grosu poate fi considerat nevotat:

„Când a apărut posibilitatea unui guvern responsabil, au pus coada între picioare și au fugit. Ce am văzut azi e o dovadă în plus că acest parlament nu poate asigura o majoritate reală care să susțină un guvern, oricare ar fi el. E nevoie de mobilizat toate eforturile pentru soluționarea crizei pandemice și de organizat alegeri anticipate, pentru că oamenii să măture, să curățe acest parlament de hoți și tâlhari, ” a spus, printre altele, Igor Grosu, imediat după eșecul său din parlament.

R. Moldova a rămas fără guvern cu trei luni în urmă, după demisia lui Ion Chicu ce a precedat cu o zi startul mandatului Maiei Sandu, iar aproape imediat cu această demisie s-a declanșat și actuala dispută între președintă și rivalii ei socialiști, pe tema declanșării de anticipate sau instalării unui alt guvern. Odată cu desemnarea lui Grosu, lucrurile păreau să se apropie de deznodământ. În ajun, însă, socialiștii au anunțat că au revenit în punctul inițial. Contestația lor actuală la Curte se bazează pe ideea că Sandu ar fi trebuit, conform constituției, să urmărească evitarea anticipatelor și instalarea guvernului, dar a făcut exact invers, prin urmare vor încerca să demonstreze asta pe exemplul procesului de desemnare, „mimat” spun ei, a primului candidat.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Valeriu Pașa, analistul de la Chișinău care crede că șanselor lor sunt mici, invocă, printre motive, respectarea de către președintă a unor proceduri formale, dar și expirarea tuturor termenelor rezervate de constituție unor astfel de încercări:

„În principiu eu cred că sunt toate condițiile formalizate, pentru că e absolut evident că din ce a spus Curtea, majoritatea parlamentară, dacă ea există, mai poate să abordeze o dată președintele. Numai că s-au schimbat circumstanțele, pentru că au fost deja consumate două tentative și acum nu mai este clar dacă la fel ca mai devreme președinta este obligată să mai țină cont de existența acestei majorități parlamentare.

Eu cred că nu vor mai exista tentative de numire a unui guvern, ce cred eu însă că va exista, va exista consultări pe bune cu fracțiunile parlamentare, astfel încât să stabilească într-un cât de larg acord posibil data alegerilor, încât să nu se dizolve imediat parlamentul și să nu se fixeze alegeri într-o perioadă mai târzie, vara, astfel încât să fie suficient timp pentru stabilizarea situației pandemice. În schimb probabil dna președintă va solicita parlamentului anumite acțiuni pentru stabilizarea situației pandemice, cum ar fi introducerea stării de urgență măcar pentru două săptămâni, astfel încât să se ia și niște măsuri mai cuprinzătoare, inclusiv ajustarea bugetului, pentru că asta e posibil în condițiile unei stări de urgență. Asta este presupunerea mea, dar cum va fi vom afla în următoarea săptămâna cred.”

Decretul la care se referă socialiștii acum e al treilea pe durata actualei crize contestat de ei în instanță. Următorul pas al președintei Sandu va ține, la fel, de competența Curții Constituționale, unde aceasta va merge pentru a o întreba dacă s-au întrunit circumstanțele pentru dizolvarea parlamentului și declanșarea de anticipate.

XS
SM
MD
LG