Produsele din Republica Moldova au nevoie de o piață de desfacere unde este apreciată calitatea și nicidecum altceva, a declarat marți, președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bălți, comentând intrarea în vigoare a noului embargo rusesc pe produsele agrare din Moldova.
Președinta a asigurat că guvernul a început deja discuții cu oficiali din alte țări pentru a pune la dispoziția producătorilor noi piețe de desfacere. Totodată a reamintit că din iulie s-a liberalizat exportul spre Uniunea Europeană pentru o serie de produse agricole, inclusiv merele, care sunt cele mai afectate de actualul embargo rusesc.
În baza deciziei UE din iulie, timp de un an, producătorii moldoveni pot exporta fără taxe o cantitate dublă de mere, și anume 80.000 de tone.
„Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe” a mai spus Maia Sandu.
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat pe de altă parte luni, că R. Moldova este deschisă pentru a „forma un grup de lucru cu implicarea experților naționali și cu cei din Federația Rusă”, care să ancheteze problemele de securitate fitosanitară invocate de Rosselhoznadzor pentru decizia de a sista temporar importul de produse agricole din toate raioanele, cu excepția celor de pe malul stâng la Nistrului și din raionul Dubăsari, aflat numai parțial sub controlul autorităților de la Chișinău.
Embargoul intrat în vigoare pe 15 august a fost discutat de Bolea cu ambasadorul Federației ruse la Chișinău Oleg Vasnețov.
Bolea a propus totodată „să efectuăm vizite la depozite, să colectăm date, să identificăm riscurile existente și să le lichidăm”, totul pentru a restabili încrederea partenerilor în securitatea produselor din R. Moldova, relatează presa de la Chișinău.