Linkuri accesibilitate

Embargoul rusesc va lovi în exportatorii de mere


Piața rusească rămâne importantă pentru producătorii moldoveni, chiar dacă accesul lor acolo a fost îngreunat de invazia Rusiei în Ucraina.
Piața rusească rămâne importantă pentru producătorii moldoveni, chiar dacă accesul lor acolo a fost îngreunat de invazia Rusiei în Ucraina.

Noul embargo va afecta mai ales producătorii și exportatorii de mere, pentru care Federația Rusă este principala piață de desfacere, susțin autoritățile din agricultură. La fel ca și ANSA, Ministerul Agriculturii nu a fost informat, deocamdată, despre această decizie. 

„În acest an vom avea circa 585.000 tone de mere care preponderent erau orientate spre piața Federației Ruse. Acum va trebui să vedem ce și cum facem. Așteptăm, totodată, o scrisoare oficială din partea Federației Ruse”, a declarat pentru Europa Liberă Vasile Șarban, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Embargoul anunțat de Rusia vizează produsele agricole din toate raioanele Republicii Moldova, cu excepția celor din stânga Nistrului. Dincolo de componenta politică, prezentă în toate interdicțiile comerciale impuse de Rusia începând cu 2006, există și motive obiective, crede Vitalie Gorincioi, președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”. „Până nu faci focul, nu iese fum”, spune el.

Potrivit lui, autoritățile ar trebui să verifice mai riguros calitatea produselor autohtone, atât a celor destinate pentru export, cât și a celor vândute pe piața locală.

Azi avem probleme cu piața rusă, mâine-poimâine am putea avea și cu cea europeană. Nu doar în Rusia apar pretenții...

„Știam că membrii asociației noastre trimit producție curată, dar am văzut și acele fotografii cu viermi de 2 cm lungime în prună... Cred că trebuie să luăm măsuri cu acei care au trimis, cu acei care au dat certificate, cu acei care și-au permis să cumpere aceste certificate. Există reguli și trebuie să le respectăm cu toții. Azi avem probleme cu piața rusă, mâine-poimâine am putea avea și cu cea europeană. Nu doar în Rusia apar pretenții. Se întâmplă și în alte țări, inclusiv în Germania am avut astfel de cazuri”, afirmă Vitalie Gorincioi.

Agricultorul susține că piața rusească rămâne importantă pentru producătorii moldoveni, chiar dacă accesul lor acolo a fost îngreunat de invazia Rusiei în Ucraina. În ciuda dificultăților logistice și a costurilor ridicate pe care le implică rutele ocolitoare, producătorii moldoveni au reușit să exporte de la începutul războiului circa 94.000 de tone de mere, preponderent pe piața rusă.

„Acum un pic s-au mai reglat problemele logistice pentru că a fost fluidizat transportul produselor perisabile și s-au mai micșorat costurile. Nu trebuie să spunem că nu ne mai interesează piața rusească. Nu putem să reorientăm 200.000 de tone într-un an. Căutăm piețe alternative, dar nu e atât de simplu”, afirmă Vitalie Gorincioi.

Potrivit lui, o soluție ar putea fi revenirea la situația de până în martie 2022, când exporturile către piața rusă erau autorizate la nivel de companii.

Serviciul fitosanitar rus a anunțat marți, 9 august, că interzice importurile din Moldova începând cu 15 august, după ce ar fi depistat insecte dăunătoare în produsele agricole moldovenești.

XS
SM
MD
LG