Linkuri accesibilitate

Merele moldovenești s-au strecurat în Rusia în ciuda războiului


Coloane de camioane la granița Poloniei cu Belarus, blocate de activiști anti război, martie 2022
Coloane de camioane la granița Poloniei cu Belarus, blocate de activiști anti război, martie 2022

Producătorii moldoveni au reușit să exporte pe piața rusă aproximativ 10.000 de tone de mere, după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, în ciuda pericolelor și costurilor ridicate pe care le implică rutele ocolitoare. Datele au fost furnizate Europei Libere de Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul agriculturii.

Dar este o cantitate mult mai mică decât cele 120.000 de tone păstrate de producători peste iarnă, în speranța obținerii unor prețuri mai bune pe piața rusă primăvara. Nu este limpede ce profit mai obțin acum fermierii, din moment ce costurile logistice s-au dublat, potrivit estimărilor.

Ruta ocolitoare spre Rusia, care traversează România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus a devenit problematică, după ce punctele de trecere ale frontierei între Polonia și Belarus au fost blocate de activiști, în încercarea de a suspenda traficul de mărfuri spre Rusia, a avertizat Agenția Națională de Transport Auto.

Vasile Șarban a confirmat că acest traseu este nesigur, spunând că alte 7.000 de tone de mere au ajuns preponderent pe piața României, în Bulgaria, Germania și în țări din Orientul Mijlociu. Prin urmare, puțin peste 100.000 de tone de mere rămân în frigidere.

„Căutăm soluții pentru export, dar noi vorbim de o birocrație, până la urmă. Sunt niște termeni legali, niște relații diplomatice, noi solicităm, așteptăm răspunsuri”, precizează Vasile Șarban, adăugând că între timp ,,s-au dezmorțit exporturile în România.”

Compensații pentru procesare

Autoritățile și pomicultorii anticipează că o cantitate însemnată de mere oricum va ajunge la procesare. Mai mulți fermieri de nordul Moldovei au amenințat cu proteste dacă autoritățile nu vor compensa în jur de 3 lei pentru kilogramul de mere care va merge pentru sucuri și concentrate.

Ministerul agriculturii spune că examinează solicitările agricultorilor, dar deocamdată nu se fac niciun fel de promisiuni.

Solicitat de Europa Liberă, unul din liderii producătorilor de mere, Ghenadie Munteanu, spune că în pofida tonului ultimativ al fermierilor, aceștia sunt gata să mai aștepte propuneri din partea autorităților, deși situația este descurajantă pentru sector.

„Orice problemă trebuie să fie rezolvată la masa de negocieri. Noi cerem, dar haideți să folosim timpul, avem la dispoziție maxim două luni de zile, aprilie și mai, cât mai putem vinde mărul în stare proaspătă”, mai spune Ghenadie Munteanu. Producătorul crede că sunt puține șanse ca merele care erau exportate tradițional pe piața Rusă să poată fi absorbite acum, chiar și în cantități mai mici, de alte piețe.

„Nu suntem competitivi”, spune un alt fermier de la Soroca, Vladimir Ivanov care mai are în frigidere peste o mie de tone de mere. Agricultorul zice că a trimis câteva tone de mere spre Rusia pe cea de-a doua rută ocolitoare, mai lungă, prin România, Bulgaria, Turcia, Georgia și între timp, mai duce și la procesare.

Am trimis patru mașini pe ruta mai lungă, dar până când, nu știm ce o să fie...
Vladimir Ivanov, fermier Soroca

„Noi am încercat și am trimis patru mașini pe ruta mai lungă, dar până când, nu știm ce o să fie. Două mașini le duc la fabrica de prelucrare cu 1,40 lei kilogramul. Am tras nădejde că măcar cu 4-5 lei le-oi vinde și cât de cât o să am un venit pentru lucrările de primăvară, dar...”, a mai spus fermierul .

Potrivit lui Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, soluțiile pe care le caută autoritățile mai depind și de faptul că merele nu pot fi transportate la o distanță foarte lungă, pentru că vor pierde din fermitate. Reprezentantul guvernului spune că se pregătește o campanie de promovare a consumului de mere moldovenești pe piața României și cea locală. Calculele ministerului arată că dacă fiecare cetățean moldovean ar cumpăra măcar cinci kg de mere, ar putea fi valorificate în jur de 10.000 de tone de mere.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG