Maia Sandu la București, în căutare de „soluții de urgență” pentru criza energetică

Președinta Maia Sandu la București, România, 29 iulie 2022.

„Sunt astăzi aici, pentru ca să convenim niște soluții de urgență în cazul în care scenariile cele mai proaste se adeveresc", a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu cu agenția HotNews.ro, după discuțiile de la Palatul Cotroceni cu președintele român, Klaus Iohannis.

Scenariile cele mai proaste se referă la criza energetică, mai ales cea a gazelor, adâncită de războiul din Ucraina. În Republica Moldova, a reamintit președinta, tarifele au crescut de patru ori doar în ultimul an, iar cetățenii plătesc un preț de două ori mai mare decât prețul pe care îl plătesc cetățenii României, ținând cont de diferența majoră de venituri.

### Vezi și... ### De unde vine diferența de 7 lei dintre tariful cerut de Moldovagaz şi cel propus de ANRE? 

Creșterea continuă a prețurilor la gaze pe piața internațională, care influențează direct și prețul cerut de Gazprom, a „împiedicat R. Moldova să-și facă rezerve, pentru că la astfel de preț este foarte complicat pentru noi să cumpărăm gaze”.

„Acum, toată lumea caută gaze, iar Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesant pentru cei care vând gaze.Și acum ne-am pomenit în situația în care nu este clar dacă va continua livrarea de gaze din Federația Rusă”, a mai spus președinta Maia Sandu la București, în interviul cu Hotnews.ro.