Doamna Sandu a început prin a sublinia angajamentul Moldovei pentru democrație și solidaritate cu Ucraina în fața agresiunii ruse, pledând pentru sprijinul continuu al comunității internaționale pentru Ucraina. Ea a avertizat cu privire la amenințarea constantă a acțiunilor hibride ale Rusiei împotriva Moldovei, chiar dacă țara nu are de făcut față unei amenințări militare iminente, care includ șantaj energetic, susținerea manifestațiilor de protest și separatismlui precum și campanii de dezinformare.
Your browser doesn’t support HTML5
„Rusia s-a aliat cu bandiți corupți pentru a ne destabiliza” – a spus președinta de la tribuna ONU. Sandu a subliniat importanța unității și vigilentei țărilor europene în fața acestor amenințări.
Președinta a menționat și eforturile de menținere a păcii în regiunea Transnistria și a cerut retragerea necondiționată a trupelor rusești din această zonă. Moldova a lucrat la consolidarea capacității sale de rezistență, diversificând sursele de energie și investind în eficiența energetică și surse regenerabile.
Șefa statului a evidențiat, de asemenea, progresele în lupta împotriva corupției și a oligarhilor fugari, salutând impunerea de sancțiuni împotriva acestora și cerând returnarea banilor furați. Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește lupta împotriva corupției și pentru statul de drept.
Președinta Maia Sandu a subliniat, de asemenea, importanța dezvoltării infrastructurii, care folosește țării dar și sprijinului acordat Ucrainei, acum, în timpul războiului și atunci când va începe reconstrucția. Ea a menționat contribuția activă a Moldovei la misiuni de menținere a păcii și dorința de a deveni membru al Uniunii Europene pentru a asigura pacea, libertatea și prosperitatea în regiune.
Maia Sandu a încheiat discursul cu un apel către Uniunea Europeană și țările din lumea liberă să sprijine aderarea Moldovei la Uniune, subliniind că succesul unei democrații într-o țară are un impact global și că lupta pentru democrație trebuie să fie susținută pe plan internațional.
„Succesul sau declinul unei democrații are rezonanțe globale. Când una prosperă, inspiră speranță altora; când una înregistrează eșecuri, există riscul unui efect domino. Astăzi, lupta pentru democrație oriunde este o luptă pentru democrație peste tot. Și în această luptă interconectată pentru democrație, vom triumfa” – a conchis președinta Republicii Moldova Maia Sandu, la tribuna Adunării Generale ONU.
### Vezi și... ### A susține Ucraina în fața agresiunii Rusiei este o chestiune de principiu | Pledoaria președintelui Biden la ONU