Linkuri accesibilitate

A susține Ucraina în fața agresiunii Rusiei este o chestiune de principiu | Pledoaria președintelui Biden la ONU


Președintele american Joe Biden la Adunarea Generală ONU, New York, 19 septembrie 2023
Președintele american Joe Biden la Adunarea Generală ONU, New York, 19 septembrie 2023

„Statele Unite vor o lume mai sigură, mai prosperă și mai echitabilă pentru toți oamenii, pentru că știm că viitorul nostru este legat de al fiecăruia. Și nicio națiune nu poate face față singură provocărilor de astăzi” – este unul din mesajele președintelui american Joe Biden la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care a început la New York pe 19 septembrie.

Înainte de a-și pronunțat discursul, echipa lui Biden a făcut publice mai multe fragmente din discursul în care președintele american explică de ce a sprijini Ucraina în lupta cu Rusia este mai mult decât o problemă regională, este o chestiune de principiu, legată de suveranitate națională și integritate teritorială, esențiale pentru pentru toți membrii ONU.

„Rusia crede că lumea va obosi și îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecințe”, se spune în textul discursului. „Dar vă întreb asta: dacă abandonăm principiile de bază ale Cartei ONU pentru a domoli un agresor, se mai pot simți sigure statele membre? Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârțită, este sigură independența oricărei alte națiuni?

Răspunsul este nu. Trebuie să facem față astăzi acestei agresiuni, pentru a descuraja alți potențiali agresori mâine.”

„Este motivul pentru care Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume, vor continua să fie alături de poporul curajos al Ucrainei, care își apără suveranitatea și integritatea teritorială, libertatea”, se mai arată în discursul președintelui american, preluat de agențiile internaționale de presă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG