Linkuri accesibilitate

„Este foarte important ca toată lumea să ne audă”| Președintele Zelenski la ONU


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la spitalul universitar Staten Island, unde sunt tratați militari ucraineni, New York, SUA, 18 septembrie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la spitalul universitar Staten Island, unde sunt tratați militari ucraineni, New York, SUA, 18 septembrie 2023.

Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Adunării Generale ONU în persoană. „Pentru noi este foarte important ca toată lumea să ne audă cuvintele, mesajele”, a spus Zelenski.

Sosit luni la New York, unde este și sediul Națiunilor Unite, președintele ucrainean s-a dus de la aeroport direct la spitalul universitar Staten Island, unde sunt tratați soldați ucraineni, care aveau nevoie de amputații.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ajută un soldat rănit să se ridice în timp ce îi acordă o medalie, cu ocazia vizitei la spitalul universitar Staten Island, New York, SUA, 18 septembrie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ajută un soldat rănit să se ridice în timp ce îi acordă o medalie, cu ocazia vizitei la spitalul universitar Staten Island, New York, SUA, 18 septembrie 2023.

„Vă mulțumim că ați continuat să luptați pentru țara noastră și să îi apărați granițele. De asemenea, le mulțumesc medicilor și tuturor celor care au sprijinit soldații ucraineni de la începutul războiului pe scară largă”, a spus el, potrivit unui comunicat al biroului prezidențial. „Vă așteptăm pe toți. Avem nevoie de fiecare luptător al Ucrainei, pentru a învinge inamicul. Vă mulțumim pentru serviciul dumneavoastră! Toată lumea este mândră de voi!”, a mai spus președintele, după care a medaliat câțiva militari și angajați ai spitalului. „ Sănătate, victorie și să vă întoarceți acasă!”

Zelenski va participa miercuri la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU dedicată Ucrainei, dar dar nu este sigur că va rămâne la masa discuțiilor dacă și când va vorbi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. „Nu știu ce și cum va fi”, a spus Zelenski jurnaliștilor care voiau să știe dacă va asculta intervenția lui Lavrov.

„(...) dacă la Națiunile Unite încă... mai este un loc pentru teroriștii ruși, întrebarea nu este numai pentru mine, întrebarea este pentru toți membrii Națiunilor Unite”, a mai spus el. „Dar nu noi alegem formatul”.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat săptămâna trecută că ședința Consiliului, convocată de Albania care deține președinția în septembrie, va fi pur și simplu un „mare circ”.

Miza prezenței la Adunarea Generală ONU

În 2022, în primul an al războiului provocat de invazia rusă, Zelenski a trimis un discurs preînregistrat la Adunarea Generală ONU în care a spus: „Putem repune întregul nostru teritoriu sub steagul Ucrainei. O putem face cu forța armelor, dar avem nevoie de timp.”

Anul acesta, pe fundalul unei contraofensive care cel puțin pentru unii observatori înaintează mai lent decât ar fi de dorit, miza lui Zelenski rămâne aceeași: să-și convingă aliații occidentali să continue să sprijine masiv Ucraina, în primul rând militar, și să aibă răbdare, remarcă AP.

Congresul american dezbate în acest moment solicitarea președintelui Joe Biden de a oferi Ucrainei încă 24 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar, dar mulți parlamentari par reticenți să aprobe ajutorul suplimentar. Anul viitor, în America au loc alegeri prezidențiale și parțiale pentru Congres, iar campania electorală a exacerbat nu numai tensiunile dintre republicani și democrați, dar și cele din cadrul partidului republican, dominat în acest moment de fracțiunea loială fostului președinte Donald Trump, cotat cu cele mai mari șanse de a deveni candidatul partidului său în alegerile de noiembrie 2024.

Diplomația vine pe fundalul luptelor grele din estul și sud-estul Ucrainei: marți, Statul Major ucrainean informa că forțele sale desfășoară operațiuni ofensive în zonele Bahmut și Melitopol, în efortul de a „consolida noi poziții”.

Duminică, președintele Zelenski anunța că forțele ucrainene au eliberat Klișciivka, un sat cu o importanță strategică deosebită, aflat pe flancul sudic al orașului Bahmut, ceea ce ar marca a doua victorie notabilă în contraofensiva Kievului în trei zile. „Astăzi aș dori să laud în mod deosebit soldații care, pas cu pas, redau Ucraina ceea ce îi aparține, și anume în zona Bahmut”, spunea Zelenski în discursul său video din noaptea de duminică spre luni.

Miercuri, președintele ucrainean are programată și o întrevedere cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula a vrut să inițieze crearea unui grup de națiuni care să medieze încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, dar în mai a contrariat atât Statele Unite cât și multe țări europene, declarând că Moscova și Kievul sunt ambele responsabile pentru conflict. Iar luna trecută, liderul de stânga al Braziliei constata că nici Zelenski, și nici președintele rus, Vladimir Putin nu sunt pregătiți să facă pace.

Joi, Zelenski este primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden. Are programate și întrevederi cu lideri din Congres, din ambele partide iar într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean informa că intenționează să se întâlnească și cu oficiali militari și oameni de afaceri.

XS
SM
MD
LG