Linkuri accesibilitate

Victime și pagube materiale: drone rusești, doborâte departe de linia frontului ucrainean


Monumentul dedicat victimelor de la Bucea, Ucraina
Monumentul dedicat victimelor de la Bucea, Ucraina

Luptele au continuat în regiunile din sudul și estul Ucrainei, în timp ce Kievul a afirmat că a doborât zeci de drone de atac rusești în întreaga țară în noaptea de 18 spre 19 septembrie

Statul Major General al armatei a informat pe 19 septembrie că forțele sale desfășoară operațiuni ofensive în zonele din jurul Melitopolului, în sud-est, și la Bahmut, în est, depunând eforturi pentru a recuceri teritoriul și pentru „a-și consolida noi poziții”.

Armata ucraineană afirmă că a distrus 27 din 30 de drone kamikaze fără pilot în regiunile centrale, sudice și vestice ale țării.

Presupusele atacuri rusești cu ajutorul dronelor de concepție iraniană ar fi vizat regiunile Harkov, Krivoi Rog, Odesa și Hmelnițki.

De asemenea, s-a înregistrat cel puțin o explozie în orașul Lvov din vestul țării - departe de liniile de front - la începutul zilei de 19 septembrie, care a incendiat un depozit industrial, potrivit oficialilor locali.

Guvernatorul regional al Lvovului, Maksim Kozițki, a scris pe Telegram că un bărbat și o femeie au fost scoși de sub dărâmături, iar bărbatul era „în stare gravă”.

Ulterior, primarul orașului Lvov, Andri Sadovi, a afirmat că a fost găsit sub dărâmături trupul unui angajat al depozitului lovit de dronă.

Cât de eficient este „coridorul umanitar”?

O navă de marfă care transporta cereale a părăsit portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră, pentru prima dată de la suspendarea Inițiativei cerealelor, spune o sursă din domeniul transporturilor pentru Reuters la 19 septembrie. Este un nou test al capacității Ucrainei de a-și debloca porturile maritime pentru exportul de cereale.

Luna trecută, Ucraina a anunțat un „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele blocate în porturile sale de când Rusia a invadat țara în februarie 2022 și pentru a ocoli o blocadă de facto după ce Rusia a abandonat un acord care permitea Kievului să exporte cereale.

După cum se pare, două vrachiere transportă aproximativ 20.000 de tone de grâu pentru Africa și Asia.

Între timp, liderii militari din Ucraina și din țările partenere se întâlnesc în vestul Germaniei la 19 septembrie pentru cea de-a 15-a reuniune a așa-numitului format Ramstein.

Reuniunea este prima pentru noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a fost numit în cadrul recentei remanieri ministeriale decisă de Zelenski.

La 18 septembrie, New York Times a publicat o relatare în care citează dovezi care sugerează că unul dintre cele mai notorii bombardamente asupra unei zone civile din timpul invaziei de 18 luni ar fi putut fi cauzat de o rachetă ucraineană care nu a reușit să atingă ținta dorită și a lovit în schimb o piață aglomerată din orașul estic Kostiantinivka, ucigând cel puțin 15 persoane și rănind alte 30.

Atac sângeros cu o rachetă asupra orașului ucrainean Kostiantinivka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Relatarea afirmă că „dovezile colectate și analizate de The New York Times, inclusiv fragmente de rachete, imagini din satelit, relatări ale martorilor și postări pe rețelele de socializare, sugerează cu tărie că devastatorul atac a fost rezultatul unei rachete ucrainene de apărare aeriană defectă care a fost lansată de un sistem de lansare Buk”.

Zelenski, la New York

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să ceară un sprijin internațional suplimentar în discursul pe care-l va susține în fața celei de-a 78-a Adunări Generale a ONU de la New York, la 19 septembrie. Zelenski vrea să ceară Statelor Unite și aliaților acestora să își intensifice ajutoarele militare și de altă natură la lupta împotriva invaziei neprovocate a Rusiei, care durează de 18 luni.

Ucraina pare să fie tot mai presată de Statele Unite și de alți aliați ai acestora să demonstreze că înregistrează succese pe front. Unii politicieni și observatori au criticat ritmul de luptă al armatei ucraineană care încearcă să recucerească zonele ocupate de Rusia din sudul și estul Ucrainei.

Zelenski a remaniat drastic domeniul apărării, înlocuind ministrul apărării și pe șase dintre adjuncții lui. Președinte Ucrainei spune că erau necesare „noi abordări” ale contraofensivei Kievului lansate acum patru luni. Zelenski urmează să se întâlnească cu parlamentari americani de rang înalt și alți oficiali la Washington la sfârșitul acestei săptămâni.

După sosirea sa la New York, Zelenski a vizitat un spital unde sunt tratați soldații ucraineni grav răniți, oferindu-le unora medalii pentru curaj.

XS
SM
MD
LG