Linkuri accesibilitate

Dronele rusești lovesc din nou infrastructura portuară ucraineană


Soldat din Brigada a 3-a de asalt separat din Ucraina în tranșee, în timpul bombardamentelor rusești de lângă Bahmut
Soldat din Brigada a 3-a de asalt separat din Ucraina în tranșee, în timpul bombardamentelor rusești de lângă Bahmut

Infrastructura portuară ucraineană a fost deteriorată într-un alt atac rusesc cu drone la începutul zilei de 7 septembrie, în vreme ce Rusia susține că a doborât mai multe drone doborâte în apropierea Moscovei și a altor două regiuni.

Un siloz de cereale și mai multe clădiri administrative au fost avariate în timpul atacului care a avut loc dimineață devreme la Izmail, port dunărean la sud-vest de Odesa, a anunțat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa. El a precizat că a fost rănită o persoană în acest atac, al patrulea care a vizat acest port-cheie al Ucrainei la Dunăre în ultimele cinci zile.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii de export de cereale a Ucrainei pe fondul discuțiilor despre reluarea acordului de cereale la Marea Neagră, care ar permite exporturile sigure de cereale din porturile ucrainene. Rusia a renunțat la acord în iulie, la un an după ce a fost intermediat de ONU și Turcia.

Drone ucrainene în Rusia

Mai multe drone au fost doborâte în Rusia, în apropiere de Moscova și în regiunile Rostov (în sud) Briansk (în sud-vest), relatează presa de stat citând informații furnizate de autoritățile ruse.

Potrivit TASS, dronele au avariat trei clădiri în Rostov-pe-Don, oraș de un milion de locuitori situat la aproape o mie de kilometri sud de Moscova. De asemenea, în oraș se află comandamentul militar de sud al Rusiei. S-a relatat că a fost auzită o explozie în apropiere de sediul acestuia.

Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov, a anunțat că o persoană a fost rănite de una dintre dronele care s-a prăbușit în centrul orașului.

În Briansk, resturi unei dintre cele două drone distruse au spart geamurile unei clădiri de gară și au deteriorat mașinile din apropiere, a informat agenția de știri Interfax.

Noile atacuri cu dronele au loc la o zi după ce 17 oameni au fost uciși și zeci de răniți într-o după ce armata rusă a atacat cu rachete o piață aglomerată în aer liber din orașul Kostiantinivka, în estul Ucrainei, lângă linia frontului în regiunea Donețk.

„Cei care cunosc acest loc știu bine că este o zonă civilă”, spune președintele Volodimir Zelenski. „Nu există unități militare în apropiere. Atacul a fost deliberat”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a afirmat că astfel de atacuri brutale rusești subliniază „importanța de a continua să sprijinim poporul Ucrainei”.

Denise Brown, trimisul umanitar al ONU pentru Ucraina, a denunțat atacul ca fiind „condamnabil”, iar Uniunea Europeană a spus că atacul a fost „odios și barbar”.

Atacul pieței s-a petrecut în timpul vizitei la Kiev a secretarul american de Stat, Antony Blinken, care a anunțat noi finanțări americane de peste un miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv ajutor militar și umanitar.

Aproximativ 175 de milioane de dolari din acest pachet de ajutoare sunt sub formă de arme din stocurile militare ale Statelor Unite. Alte 100 de milioane de dolari sunt sub formă de granturi care vokr permite Ucrainei să cumpere arme și echipamente, informează Departamentul de Stat.

„Vom continua să fim alături de Ucraina”, a declarat Blinken la o conferință de presă în care l-a avut alături pe ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Atac sângeros cu o rachetă asupra orașului ucrainean Kostiantinivka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Banii oligarhilor ruși vor ajunge în Ucraina

Departamentul de Stat spune că vizita lui Blinken are scopul de a demonstra „angajamentul neclintit al Statelor Unite față de suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei, mai cu seamă în fața agresiunii Rusiei”.

Ucraina se află în a treia lună a unei contraofensive majore împotriva forțelor ruse și speră să schimbe decisiv cursul războiului.

Blinken a recunoscut progresele contraofensivei și a spus că noul ajutor „va ajuta la menținerea și impulsionarea acestuia”. Demntiarul american a mai spus că noua asistență militară va fi susținută de trimiterea tancurilor Abrams în toamnă și pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 pentru a completa pregătirea din Europa.

Pe lângă asistența militară, Blinken a anunțat un alt ajutor de aproape 805 milioane dolari pentru Ucraina, inclusiv 300 milioane dolari pentru aplicarea legii, 206 milioane dolari ajutor umanitar, 203 milioane dolari pentru combaterea corupției și 90,5 milioane dolari pentru deminarea țării, a mai anunțat Departamentul de Stat. Pachetul va conține, de asemenea, după cum s-a anunțat anterior, un transfer către Ucraina de 5,4 milioane de dolari din activele înghețate ale oligarhilor ruși.

XS
SM
MD
LG