„Să fim realiști și să încetăm să mai discutăm despre opțiuni inexistente, cu atât mai puțin să încurajăm Rusia să comită noi crime”, a declarat pe 5 septembrie Mihailo Podoliak, unul din principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. A fost răspunsul la întrebarea cum comentează declarațiile făcute cu o zi mai devreme, la Soci, de președintele Erdogan după discuțiile cu liderul rus Vladimir Putin.
Președintele turc, singurul lider al unei țări NATO care mai vizitează Rusia de când Moscova a lansat invazia din Ucraina, s-a aflat luni la Soci pentru a discuta cu Putin condițiile în care așa-numita „Inițiativă a cerealelor la Marea Neagră” ar putea fi resuscitată.
În opinia lui Erdogan, care anul trecut a mediat împreună cu ONU acordul privind exporturile de cereale ucrainene din 3 porturi de la Marea Neagră, nu există alternative „sigure și viabile” la acestă înțelegere.
Rusia s-a retras unilateral din acord în iulie 2023, invocând faptul că nu a fost respectată partea din acord care-i garanta și ei facilități pentru exporturile de cereale și îngrășăminte, îngreunate, susține Moscova, de sancțiunile internaționale.
Nu există sancțiuni internaționale pe exporturile de cereale sau alimente din Rusia, dar vizează alte domenii, ca transporturile, asigurările sau tranzacțiile bancare, ceea ce complică schimburile comerciale ale Moscovei.
Președintele turc a declarat, pe 4 septembrie la Soci, că Ucraina ar trebui „să fie mai flexibilă” în negocieri „ca să permită luarea de măsuri comune cu Rusia”, spunând că mai multe cereale trebuie să fie exportate în Africa și nu în țările europene.
În deschiderea discuțiilor cu Putin, Erdogan se declarase optimist că se va ajunge la un compromis „în curând”.
El a reamintit că Națiunile Unite au pregătit noi propuneri menite să vină în întâmpinarea cererilor Rusiei. „Cred că este posibil să obținem rezultate. Cred că se va ajunge în curând la o soluție care va satisface și așteptările Turciei", a spus Erdogan.
Vorbind la aceeași conferință de presă, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va reveni în acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră numai când Occidentul îi va îndeplini cerințele legate de facilitarea propriilor exporturi.
.„Vom fi gata să luăm în considerare posibilitatea de a resuscita acordul legat de cereale”, a spus el. „Și o vom face de îndată ce vor fi ridicate toate restricțiilor asupra exporturilor agricole rusești”.
Putin a mai spus că Rusia este aproape de a finalizare însă un acord privind furnizare de cereale gratuite în șase țări africane, promisiune făcută acum o lună, la un summit organizat la Sankt Petersburg.
Rusia va furniza cereale și alimente gratuit și va suporta cheltuielile de logistică, a mai spus Putin, care a precizat că livrările „vor începe în următoarele două săptămâni”.
Așa-numita „Inițiativă a cerealelor la Marea Neagră”, mediată de Turcia și Națiunile Unite, este considerată un acord vital pentru asigurarea aprovizionării globale cu alimente, în special pentru țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
Ucraina și Rusia sunt furnizoare majori de grâu, orz, ulei de floarea soarelui și alte bunuri pe care se bazează țările în curs de dezvoltare.