Maia Sandu: bisericile ortodoxe să fie „solidare cu statul”, când e vorba de siguranța oamenilor

Președinta Maia Sandu cu Mitropolitul Petru al Basarabiei (stânga) și cu Mitropolitul Vlaldimir

În Joia Paștelui Ortodox, președinta Maia Sandu s-a întâlnit separat cu Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al Întregii Moldove și cu Mitropolitul Petru al Basarabiei, pe care i-a îndemnat, pe fundalul războiului din Ucraina, „să fie alături de enoriașii lor” și să predice „respectul, compasiunea și buna înțelegere între oameni și popoare, în numele unui viitor comun prosper și pașnic”. Într-o postare pe Facebook, președinta a afirmat că „Statul și Biserica trebuie să acționeze solidar, atunci când este vorba de sănătatea și siguranța oamenilor”.

Poziția Mitropoliei Moldovei față de invazia rusă lansată de Rusia pe 24 februarie în în Ucraina a fost cel puțin ambiguă. Abia pe 7 aprilie Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, a dat publicității un rar comunicat de presă consacrat situației din Ucraina pentru a se desolidariza de unii preoți de-ai săi care, „în mod absolut nejustificat, au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare”. Într-un mesaj semnat de mitropolitul Vladimir se face apel la negocieri de pace între beligeranți, fără vreo judecată privind vina pentru conflict, este exprimată simpatia pentru refugiați și sunt pomenite păcatele unor preoți ai mitropoliei care, pe fundalul războiului, ar fi îndemnat la dezbinare între etnii.

„Pur și simplu a făcut un anunț spre pace, un fel de chemare la pace, la dialog ș.a.m.d., ceea ce poate fi interpretat foarte ambiguu și dintr-o parte, și din altă parte. Deci, ei încearcă acum să fie pe două scaune”, a declarat recent Europei Libere Romeo Cemîrtan, cercetător științific la Universitatea din Uppsala, Suedia, comentând această poziției a Mitropoliei Moldovei.