Maia Sandu a declarat în interviul pentru agenția TASS că va da curs invitației omologului său rus Dmitri Medvedev de a merge în vizită la Moscova în luna septembrie. Tot în septembrie va avea loc și prima după trei ani ședință comună interguvernamentală moldo-rusă.
Your browser doesn’t support HTML5
„La începutul lunii va merge ministrul de Externe, iar vizita mea va fi la scurt timp după”, a precizat Maia Sandu, menționând că în capitala rusă va aborda în primul rând relațiile comerciale, aflarea cetățenilor moldoveni în Rusia, problema reglementării transnistrene și pe cea a prezenței militare ruse în regiune, dar și lupta împotriva spălării de bani și cooperarea în restituirea banilor furați din bugetul public și scoși din țară de guvernarea Partidului Democrat.
„Pentru noi este importat să discutăm și despre livrarea de gaze naturale și politica de prețuri, mai ales pentru anul viitor”, a spus Maia Sandu. Ea a mai spus că regimul de comerț liber cu UE pe care îl are Republica Moldova este unul perfect compatibil cu piața rusească și că ține doar de disponibilitatea Rusiei de a ridica interdicțiile la comerțul cu Republica Moldova.
Să discutăm și despre livrarea de gaze naturale și politica de prețuri...
Mai mult, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană nu poate fi o amenințare pentru Rusia.
Premierul a mai subliniat și că retorica anti-rusească a lui Vladimir Plahotiuc nu l-a împiedicat să se ocupe de contrabandă și de spălare de bani împreună cu exponenți ai puterii și ai businessului din regiunea transnistreană, care se consideră pro-ruși. „Fiți de acord, acest lucru nu se înscrie în canoanele confruntării geopolitice”, spune Maia Sandu.
Conflictul transnistrean, potrivit ei, a fost folosit ani de zile de către tot felul de afaceriști ca sursă comodă de venituri necontabilizate. „Pentru soluționarea problemei trebuie să începem să facem ordine – să oprim contrabanda, regiunea să plătească pentru gaze, să fie lichidate schemele dubioase cu energia electrică, să fie asigurată libera circulație a cetățenilor. În capul mesei trebuie puse procesele de producție, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea vieții oamenilor și nu schemele. Și atunci între cele două maluri ale Nistrului va apărea încrederea și negocierile vor merge altfel”, a spus Maia Sandu.
### Vezi și... ### Ambasadorul moldovean la Viena, Victor Osipov, repetă că trupele ruse se află ilegal în R. Moldova şi trebuie retrase necondiționatPremierul a mai spus că niciun guvern moldovean nu va fi vreodată de acord cu staționarea trupelor ruse pe teritoriul țării. „Aflarea pe teritoriul nostru a Grupului operativ de trupe ruse (GOTR) contravine și legilor, și voinței guvernului țării. La noi demult nimeni nu mai amenință pe nimeni și nimeni nu mai trebuie apărat. O misiune de observatori civili ar fi fost una suficientă”, a spus Maia Sandu.
Explicând coaliția neașteptată dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, Maia Sandu a reiterat faptul că aceasta are drept scop de-oligarhizarea statului, demontarea schemelor prin care instituțiile au fost capturate.
Va fi emis un mandat internațional pentru arestarea lui Plahotniuc...
„Am vrea să lăsăm după noi un sistem de instituții funcționale care să contribuie la dezvoltarea țării – chiar dacă pare un scop utopic”, spune Maia Sandu. Ea a subliniat că este interesată de experiența Georgiei în reformarea poliției, procuraturii, organelor de justiție și că ar putea invita unii membri ai echipei lui Saakașvili în calitate de consilieri.
Maia Sandu s-a arătat convinsă că Vladimir Plahotniuc va reveni neapărat în Republica Moldova. „Într-o închisoare din Republica Moldova”, a precizat ea. „Va fi emis un mandat internațional pentru arestarea lui Plahotniuc și a celor din anturajul lui și vor fi cu toții trași la răspundere pentru crimele comise”, a mai declarat Maia Sandu în interviul pentru agenția rusească TASS.