Maia Sandu: R. Moldova nu renunță la Transnistria pentru a se integra în UE

Președinta R. Moldova, Maia Sandu la summit-ul Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023

R. Moldova nu renunță la regiunea transnistreană în drumul său spre Uniunea Europeană și lucrează atât pentru a îndeplini reformele cerute de Comisia Europeană, cât și pentru a găsi o soluție pentru conflictul transnistrean, a dat asigurări președinta Maia Sandu.

„Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a spus Maia Sandu, la conferința de presă de la finalul summit-ului de la Bulboaca.

Rezolvarea conflictului înghețat de pe Nistru nu se regăsește în cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană odată cu oferirea statutului de țară candidată la aderare.

Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis: N-am putea interveni militar într-un conflict, pentru că R. Moldova nu este în NATO

Întrebat de jurnaliști, în timpul summit-ului, dacă Transnistria este un impediment pentru integrarea europeană a R. Moldova, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a spus că Ciprul a intrat în UE având o problemă teritorială, „o poate face și Moldova”.

### Vezi și... ### Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete