Președintele României Klaus Iohannis, alături alți șase lideri europeni, a transmis un mesaj de felicitare președintei alese Maia Sandu, în ziua inaugurării.
Președinții României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și Slovaciei subliniază, în mesajul comun remis de Președinția Română, că Maia Sandu a primit un mandat ferm de la cetățenii Republicii Moldova care așteaptă o agendă de reforme mai ambițioasă și legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Cei șapte șefi de stat își exprimă totodată sprijinul "deplin" pentru eforturile Maie Sandu de a consolida aplicarea reformelor, „pe baza valorilor democratice, libertăților fundamentale și a statului de drept".
"O susținem pe doamna președinte Maia Sandu în demersurile sale de a dezvolta în Republica Moldova un sistem democratic funcțional, care să reflecte voința cetățenilor Republicii Moldova.
Cei șapte președinți își reiterează sprijinul "festerm" pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și pentru "calea europeană" aleasă de cetățeni.
Președintele României, Klaus Iohannis e așteptat la Chișinău încă înainte de sfârșitul anului, anunțase pe 16 decembrie Maia Sandu, după o discuție cu ambasadorul României la Chișinău.
Iohannis a vizitat ultima dată Chișinăul în februarie 2015, la începutul primului său mandat, în timpul președinției lui Nicolae Timofti.
Revenirea României pe scena diplomatică a R. Moldova odată cu victoria Maiei Sandu la prezidențiale nu a trecut neobservată la Moscova.
Miercuri, 23 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat într-o declarație oficială Uniunea Europeană și România, pentru faptul că s-ar implica în politica internă a Republicii Moldova și ar aplica o politică a „dublelor standarde”. Ea s-a referit la criticile aduse de România și UE după sesiunea din 16 decembrie a Parlamentului de la Chișinău la care noua majoritate informală, creată de PSRM și grupul Pentru Moldova din jurul Partidului Șor a adoptat cu o viteză uluitoare un pachet între de legi complicate (cum sunt bugetul și politica fiscală) sau controversate (cum ar fi anularea legii miliardului).
UE și România au semnalat atunci derogări de la principiile democrației și statului de drept.
### Vezi și... ### Igor Boțan: Ieșirea din izolare trece prin axa București-Kiev-BruxellesMiercuri la Moscoa, Zaharova s-a referit însă direct la legile care restabilesc statului limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică și ridică restricțiile la retransmiterea programelor informative de radio și televziune rusești. Potrivit ei, în ciuda interdicțiilor din ultimii ani, ”limba rusă nu a încetat să fie limba comunicării interetnice, iar cererea pentru mass-media în limba rusă în Republica Moldova nu a scăzut.
Your browser doesn’t support HTML5
Imediat după predarea președinției, Igor Dodon se pregătește să plece din nou la Moscova iar pe 30 decembrie, să revină la conducerea Partidului Socialiștilor.
Pe de altă parte, Maia Sandu are programată la începutul anului o primă vizită la Kiev.