Un proaspăt sondaj de opinie publică sugerează că lidera PAS, Maia Sandu, și președintele Igor Dodon sunt, la egalitate, politicienii în care au cea mai mare încredere cei mai mulți alegători.
### Vezi și... ### „Un prezident trebuie să-l creștem de mititeluț, să meargă și la prășit, apoi l-ar durea inima” (VIDEO/FOTO)
Sondajul a fost realizat la sfârșitul anului trecut de firma Magenta Consulting la solicitarea organizației non-profit americane, International Republican Institute, la scurt timp după demiterea guvernului Sandu.
Your browser doesn’t support HTML5
Sondajul, care a măsurat, printre altele, încrederea în politicieni şi persoane publice în perioada 19 noiembrie-6 decembrie, adică la o săptămână de la căderea guvernului Maiei Sandu, îi atribuie politicienei 24%, exact cât a luat şi preşedintele Igor Dodon. Este pentru prima dată când o cercetare sociologică pune semnul egalităţii între încrederea cu care sunt trataţi cei doi. În Chişinău, mai relevă studiul, Sandu l-ar depăşi chiar pe Dodon, fiind în topul încrederii la 32 la sută din respondenţi, faţă de 19 la sută - cifra care apare în dreptul preşedintelui.
Datele contrastează, însă, cu barometrul opiniei publice, care a surprins, în decembrie trecut, o încredere mai mare în Dodon, estimată la aproape 15 la sută, şi mai mică în Maia Sandu, de 11,6%.
Un alt lider reprezentând dreapta pro-europeană, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, tratat în BOP cu încrederea a doar 2% din respondenţi, în cercetarea Institutului Republican Internaţional (IRI) se plasează pe locul trei, fiind creditat cu încrederea de 13 la sută din cetăţenii ţării şi de 16 la sută din locuitorii capitalei.
Socialistul Ion Ceban, însă, care cu două săptămâni mai devreme îl învinsese pe Năstase în cursa pentru primăria Chişinău, în sondajul IRI e creditat doar cu 11 procente încredere în capitală, adică acumulează cu 5 procente mai puţin decât punctajul din dreptul lui Năstase.
### Vezi și... ### Un nou sondaj de opinie arată că în prezent numai trei partide din R. Moldova ar trece pragul reprezentării parlamentare
Datele cercetării date publicităţii astăzi coincid, pe de altă parte, cu alte sondaje atunci când vine vorba despre şansele minime ale partidului lui Năstase de a accede în parlament, acesta acumulând doar 3 la sută, în condiţiile în care pragul de trecere în legislativ pentru partide e de 5 la sută. Cele trei formaţiuni ce apar cu raiting-uri maxime în cercetarea de astăzi sunt socialiştii – cu 29 la sută, PAS – cu 21 la sută şi Partidul Democrat – cu 10 la sută, date mai mult sau mai puţin asemănătoare cu barometrul din decembrie al Institutului de Politici Publice.
Primită cu entuziasm necamuflat în formaţiunea fostei prim-ministre, cercetarea de astăzi a stârnit şi câteva critici, întâi de toate pentru modul în care a fost măsurată încrederea şi diferenţa mare între nivelul din dreptul lui Dodon şi Sandu în această cercetare faţă de altele similare.