Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare noi în Hîncești scot oglindesc disensiunile din interiorul Blocului ACUM


În circumscripția electorală Hînceşti vor avea loc pe 15 martie alegeri parlamentare noi, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunţat la mandatul de deputat câștigat în această circumscripție şi a părăsit PD. Pentru formaţiunile pro-europene din blocul ACUM miza acestui scrutin e mai mare decât câștigarea unui mandat de deputat care nu va schimba raportul de forţe în Parlament. Scrutinul este văzut ca un test înainte de alegerile prezidențiale la care PAS şi Partidul Platforma DA urmează să decidă dacă merg separat sau mizează totuşi pe un candidat unic.

Bătălia pentru mandatul de deputat din Hîncești scoate în vileag disensiunile în interiorul Blocului ACUM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Pe măsură ce se apropie ziua alegerii viitorului deputat din circumscripția uninominală Hâncești, disensiunile din interiorul blocului ACUM sunt tot mai vizibile. Partidul Platforma DA a anunţat, după şedinţa biroului politic, din seara zilei de luni, că-l înaintează pe Mihai Druţă, deputat în primul parlament, îndemnând toate forţele pro-europene să sprijine acest candidat neafiliat politic. „Chemăm toate formațiunile de centru-dreapta să acționeze cu toată responsabilitatea, astfel încât să nu permitem ca într-o circumscripție cu electorat tradițional european să câștige candidații actualei puteri anti-europene”, se spune într-un comunicat al Platformei DA.

Lidera PAS Maia Sandu a spus în dimineața aceleiași zile, într-o conferință de presă, că regretă intenția Partidului Platforma DA de a-şi înainta propriul candidat în circumscripția Hâncești, în pofida unei înțelegeri între cele două formațiuni de a conveni asupra unui candidat comun.

Cele două formaţiuni ce formase blocul ACUM intenționau inițial să-l propună în pe Grigore Cobzac, cel care candidase din partea blocului la parlamentarele din februarie anului trecut şi a obţinut al doilea scor, după democratul Alexandru Botnari. Cobzac a refuzat însă să candideze la alegerile parlamentare noi din această circumscripție, urmare a deciziei lui Botnari de a pleca din funcţia de deputat şi din PD.

Sâmbătă PAS a decis să o propună în calitate de candidată pe fosta ministră a justiţiei Olesea Stamate, propunere ce le-a fost comunicată celor din Platforma DA, încă săptămâna trecută, a precizat Maia Sandu:

Răspunsul nu a mai venit...

„Dumnealor ne-au promis să revină cu un răspuns. Răspunsul nu a mai venit, cel puţin până astăzi nu. Iar vineri seara am auzit din presă că dânşii îl propun pe domnul Druţă. Candidatura domnului Druţă nu ne-a fost anunţată am aflat din ea din presă, în situaţia în care noi deja anunțasem alt candidat, regretăm această lipsă de comunicare. Suntem deschişi să comunicăm în continuare, dar cred că lucrurile trebuie făcute transparent.”


Alegerile parlamentare noi din circumscripţia Hânceşti erau văzute în mediul analiștilor drept un test, înainte de scrutinul prezidenţial, pentru forțele pro-europene de a-şi uni eforturile în jurul unui candidat comun. Decizia de a merge cu candidaţi separaţi la Hânceşti reduc şi mai mult probabilitatea unui candidat comun la prezidențiale şi confirmă că blocul ACUM se află într-o criză profundă declanșată mai cu seamă după căderea guvernului Maiei Sandu şi eşecul lui Andrei Năstase la localele din toamna trecută, crede politologul Dionis Cenuşă:

„Nu există nici consens şi nici dorinţă de a căuta acel consens între liderii formațiunilor care până acum au mişcat înainte blocul ACUM. Această ruptură este caracterizată de o rivalitate care exista între Andrei Năstase şi Maia Sandu. popularitatea Maiei Sandu şi faptul că PAS este al doilea partid în lista popularității publice, denotă faptul că Platforma DA caută soluţii pentru a-şi creşte importanţa. Una din aceste măsuri este inclusiv de a pune presiune pe PAS prin asemenea decizii unilaterale încercând astfel să-i facă pe cei de la PAS să vină cu cedări.”

Europa Liberă: De ce sunt atât de importante aceste alegeri din circumscripţia Hâncești?

Nu există nici consens şi nici dorinţă de a căuta acel consens...


Dionis Cenuşă: „Aceste alegeri vor demonstra dacă reprezentanții opoziţiei pro-europene sunt capabili să producă victorii. Aceste victorii au o însemnătate pentru scrutinul prezidențial din toamnă atunci când se vor decide numele celor care vor candida pentru funcția de președinte a ţării.”

La alegerile din circumscripţia Hânceşti care vor avea loc pe 15 martie au anunţat că vor candida Vlad Ţurcanu, de la Partidul Unităţii Naţionale şi vicepreşedintele Partidului Şor, Vitalie Balinschi. Pretendenţii la fotoliu de deputat urmează să-şi înregistreze grupurile de inițiativă care vor colecta semnăturile necesare pentru înregistrarea oficială a candidaţilor la CEC.

Previous Next

XS
SM
MD
LG