Pentru că venea pe fundalul știrilor tot mai îngrijorătoare despre intensificarea războiului hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova. Eu m-am gândit la faimoasele „comunicate către țară”, pe care le făceau suveranii României în momente de grea cumpănă, în istoria noastră nu prea îndepărtată.
Din fericire, președinta Maia Sandu nu a anunțat iminența unei invazii rusești sau o simbolică „răsucire a armelor” – o reorientare a politicii externe moldovene de la Vest spre Est –, ci a chemat cetățenii să se pronunțe în cadrul unei Mari Adunări Naționale la Chișinău, în ziua de 21 mai 2023, pentru cursul de integrare europeană în care este angajată țara.
### Vezi și... ### Guvernul pune umărul la „Adunarea Națională Moldova Europeană”, dar fără resurse administrative „la etapa actuală”Suntem într-un moment de răspântie și poporul trebuie să spună clar ce vrea, așa cum a făcut-o și în anii 1989-1991, când și-a exprimat dorința de libertate și independență. Prefațând Reuniunea Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023 de la Chișinău, Marea Adunare Națională din 21 mai va trebui să ilustreze convingător voința moldovenilor de a se alătura lumii libere prin imagini care, se speră, vor face turul mass-media internaționale. Evenimentul va constitui o revalidare populară implicită a actualei puteri proeuropene după aproape trei și, respectiv, doi ani de la alegerile prezidențiale și parlamentare.
Manifestația din 21 mai va constitui, de asemenea, o replică tranșantă adresată Moscovei, care pretinde că actuala conducere de la Chișinău nu exprimă aspirațiile poporului și că ar târî țara pe panta războiului, aliindu-se cu „naziștii ucraineni” și cu Occidentul imperialist, în timp ce Rusia, vezi doamne, e porumbelul păcii cu crenguța de măslin în cioc.
O idee ce se regăsește în mesajul prezidențial și este rostită cu o tot mai mare vehemență și indignare de mulți moldoveni este că protestele organizate de fugarul penal Șor – hoțul condamnat în dosarul fraudei bancare, devenit simbolul corupției absolute – nu reprezintă voința majorității cetățenilor. Era așadar timpul să se demonstreze ce vor cu adevărat moldovenii.
Inițiativa președintei, pe lângă o largă aprobare, a provocat și critici. Unii experți spun că decizia e tardivă, stângace, după ce timp de o jumătate de an în stradă s-au auzit doar huiduielile protestatarilor lui Șor. În plus, o manifestație de amploare, organizată de guvernare și nu de societatea civilă, nu dă bine: e un fel de „1 Mai muncitoresc”, drapat în straie proeuropene. Politicienii filoruși au persiflat mesajul șefei statului, acuzând-o pe Maia Sandu că vrea să „aburească” alegătorii cu lozinci anti-rusești pentru a-i face să uite de scumpirea vieții, de care nu Putin-agresorul ar fi vinovat, ci guvernarea de la Chișinău.
Suspicioase s-au arătat și o seamă de partide din opoziția proeuropeană, afirmând că un eveniment pro-Europa va fi transformat într-o manifestație pro-PAS și pro-Maia Sandu. Egoismul, incompetența nu sunt cu mult mai bune decât corupția, afirmă acești critici, întrucât a lipsit un dialog real al puterii cu societatea civilă și cu partidele pro-Vest din afara arcului guvernamental, iar acum, pe ultima sută de metri, PAS și președinta Sandu vor să mimeze niște consultări cu ONG-urile și cu opoziția proeuropeană, pentru a bifa un capitol la care au mari restanțe.
### Vezi și... ### Marele miting pro-european din luna mai: care partide vor răspunde la apelul președintei SanduRăzboiul hibrid al Rusiei e o realitate, pe care o confirmă și partenerii occidentali, mai bine informați decât unii oponenți ai guvernării, oameni care se întâmplă să-și trădeze propriile frustrări cu atacurile lor. Pe de altă parte, reproșurile opoziției proeuropene nu sunt lipsite de temei: există sectoare în care reforma trenează, e la mâna unor administratori care o sabotează. De pildă, ajung în fruntea unor agenții de stat personaje docile fostului regim Plahotniuc-Dodon, iar guvernarea se arată în mod inexplicabil afonă, nepăsătoare la aceste atenționări.
Apoi, ambivalența blocajului din justiție. Când un judecător își dă demisia numai pentru a nu trebui să-și justifice averea disproporționată în raport cu salariul încasat de la stat, avem o formă rară de cinism și sfidare. E o recunoaștere indirectă a unei culpe morale. Dar și guvernarea manifestă incoerență și amatorism, revine adesea asupra unor „măsuri” insuficient gândite. Exemplul cel mai recent este decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a-i lăsa să plece pe judecătorii demisionari din CSJ, după ce mai devreme le-a interzis să-și părăsească posturile.
### Vezi și... ### De ce își cheamă Maia Sandu concetățenii la o mare manifestație proeuropeanăUneori, încasezi de unde te aștepți mai puțin. Ieri, 11 aprilie, Curtea Constituțională a permis, la solicitarea unor deputați socialiști, utilizarea publică a panglicii galben-oranj și a literelor „Z” și „V”, dacă aceste simboluri nu propagă agresiunea rusă în Ucraina. Motivația întortocheată a magistraților, care invocă libertatea de exprimare, nu poate anula senzația de inconsecvență și de spargere a solidarității în raport cu țările care mențin tabuul asupra acestor simboluri militariste rusești.
Argumentul că „panglica de Colorado”, cum i se spune în popor, poate fi un reper inofensiv, evocator al unor evenimente din cel de-Al Doilea Război Mondial, nu rezistă, întrucât panglica bicoloră promovează un fals istoric și nu face decât să legitimeze, printr-un „arc peste timp” (lupta împotriva hitlerismului), actuala agresiune a lui Putin.
La fel e și cu utilizarea literelor „Z” și „V”, ca mărci și însemne: ele au fost compromise într-un context concret, nu abstract, și moldovenii trăiesc într-un context concret, cel al războiului. „Spălate”, inocentate prin decizia Înaltei Curți de la Chișinău, aceste simboluri îi vor ajuta pe socialiști să-și mobilizeze susținătorii.
Kremlinul obișnuiește să evoce „libertatea de exprimare” pentru a o distruge acolo unde își trimite tancurile. Însă nu e doar vina lui Putin că-și pregătește atât de iscusit terenul. O Mare Adunare Națională proeuropeană, oricât de numeroasă, nu poate „cârpi” găurile din memorie și lipsa de discernământ a celor care, ghidați de bune intenții, cad în plasa retoricii ipocrite a promotorilor războiului.
*Punctele de vedere exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Europei Libere Moldova.